turbosprężarka AFN i AHF
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
turbosprężarka AFN i AHF
witam czy turbo z silnika afn będzie się nadawało do silnika ahf ? jak turbo z ahf jest przyczepione do kolektora? Padło m turbo
w AHF i mam w promocji do kupienia z silnika AFN, dlatego pytam.

- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
turbosprężarka AFN i AHF
Wydaje mi się z turbo w afn jest mocowane do kolektora wydechowego na śruby,a w ahf muszla gorąca turbo jest razem z kolektorem wydechowym.
turbosprężarka AFN i AHF
Można założyć turbo z AFN pod warunkiem, że kupisz do niego również kolektor wydechowy. Nawet bardziej polecam takie rozwiązanie bo przynajmniej grucha ze sztangą będą wtedy skierowane w górę nad turbo i mniej narażone na korozję.
-
- Nowicjusz
turbosprężarka AFN i AHF
a czy jest różnica czy turbina z afn będzie z audi a3,a4 ? czy już tam jest inny kolektor? i czy przewody wszystkie będą pasować? np. ten z turba do interculera
-
- Nowicjusz
turbosprężarka AFN i AHF
tzn. chodzi mi o to czy do silnika poprzecznego (dokładnie toledo II) będzie pasował kolektor i turbina z AFN ale z audi A4?
turbosprężarka AFN i AHF
Z Audi A3 z pewnością taka turbina nie będzie bo tam nie było silnika AFN lecz takie same jak w Golfie IV (za wyjątkiem silnika ARL). W grę wchodzą turbiny z tych silników od A4, A6, Passat B4 i B5 oraz starsze modele Seata oraz Skody. Kolektor wydechowy z silnika AFN pasuje do każdego silnika 1.9 TDI. Bez problemu podłączysz Twoim oryginalnym wężem turbo z intercoolerem.
turbosprężarka AFN i AHF
dlatego musi wraz z turbo kupić jeszcze kolektor wydechowy tak samo jak przy montażu turbo z silnika BRD z Audi A4. Koszt takiego kolektora to 50 do 100 zł.
Re: turbosprężarka AFN i AHF
Hejka, wymieniłem turbinę w swoim seacie toledo z AHF na turbo AFN z kolektorem. Nigdzie nie mogę dobrać rury łączącej intercooler z turbo, może jakieś podpowiedzi ?