Dlaczego mój mk4 w ogóle nie kopci na zimnym/ciepłym ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam takie pytanie mój golf 4 1.9 TDI 110km w ogóle nie kopci ani na zimnym ani na ciepłym. Kumpla auto to czasem puszcza czarny dym a ten mój ani razu odkąd go mam nie zakopcił na czarno - ciągle jasny dymek którego praktycznie nie widać nawet jak się gazuję. Czy to coś może się dziać ? Vag nie pokazuje żadnego błędu.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Abc diagnozowania- wykonaj komplet logów statycznych dynamiczny - bsassic settings .
Statyczne 001. 003. Bassic settings 003. 000. 011. każdy z osobna po 60 na biegu jałowym nie dotykasz gazu- obroty biegu jałowego- silnik 90C
Dynamiczne od 1400-4000 na trzecim biegu 003.008.011 te trzy na raz ! i ponownie każdy z osobna!
Logi umieść w dziale diagnostyka.
Statyczne 001. 003. Bassic settings 003. 000. 011. każdy z osobna po 60 na biegu jałowym nie dotykasz gazu- obroty biegu jałowego- silnik 90C
Dynamiczne od 1400-4000 na trzecim biegu 003.008.011 te trzy na raz ! i ponownie każdy z osobna!
Logi umieść w dziale diagnostyka.
Ok zrobię te logi ale może mógłbyś powiedzieć przy okazji czy coś może być nie tak i czego to może być wina ? byłbym bardzo wdzięczny.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
italiano_83, a po co ma diagnozowac skoro wszystko jest ok?
nie kopci, bo masz zdrowy motor. nie szukaj problemow gdzie ich nie ma. lej rope i ogien.
nie kopci, bo masz zdrowy motor. nie szukaj problemow gdzie ich nie ma. lej rope i ogien.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- italiano_83
- V.I.P.
Równie dobrze może nie kopcić, bo przepływomierz niedomaga i tnie dawkę na tłoki, chce się czegoś dowiedzieć kolega więcej, to z szklanej kuli mu nie wyczytam - nie potrafię Prawie, każdy TDI zakopci na pełny bucie podczas przyspieszaniasouler pisze:italiano_83, a to masz jakas formulke z tym diagnozowaniem?
W sensie nie chcę byś mi auto diagnozował tylko podał jakie mogą być przyczyny wiem , że nie da się tego wywróżyć.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
nie ma opcji kopcenia w zdrowym motorze. to ze obecnie one maja po 300+ kkm to inna sprawa. jak wyjechaly z fabryki chocbys na glowie stanal dymu nie bylo.
ja mysle, ze zalozyciel tematu nie jest swiadom jednej rzeczy - twoje auto kopci, ale nie zobaczysz tego w lusterku, bo to maly dymek. jesli auto jezdzi normalnie to nie zawracaj sobie glowy diagnozowaniem.
u mnie dym widac dopiero przy delikatnym bucie i to tylko w swietle innych aut, no chyba, ze zrobie opcje "ukryj świat" to nawet w dzien powstanie czarna dziura za mna
ja mysle, ze zalozyciel tematu nie jest swiadom jednej rzeczy - twoje auto kopci, ale nie zobaczysz tego w lusterku, bo to maly dymek. jesli auto jezdzi normalnie to nie zawracaj sobie glowy diagnozowaniem.
u mnie dym widac dopiero przy delikatnym bucie i to tylko w swietle innych aut, no chyba, ze zrobie opcje "ukryj świat" to nawet w dzien powstanie czarna dziura za mna
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- italiano_83
- V.I.P.
Przyczyn może być wiele, albo żadna To jak auto dymi, to indywidualna sprawa, to raz, dwa, że wygląda to zupełnie inaczej z miejsca kierowcy i inaczej jak się jedzie za autem, a stopień wciśnięcia gazu też ma znaczenie. Chcesz wiedzieć jak mocno kopci Twoje auto, to niech ktoś pojedzie Twoim a Ty pojedź za nim, wtedy będziesz widział co leci z wydechu. Żeby dym był widoczny z fotela kierowcy/ w lusterku - auto musi mocniej "pryknąć" inaczej nie ma opcji, chyba, że odkurz w światła innego auta w nocy.Tomek1990 pisze:W sensie nie chcę byś mi auto diagnozował tylko podał jakie mogą być przyczyny
Chyba w nowych autach z filtrami cząstek stałych ... Stare TDI - mocniej lub słabiej "zakopci"souler pisze:nie ma opcji kopcenia w zdrowym motorze. to ze obecnie one maja po 300+ kkm to inna sprawa. jak wyjechaly z fabryki chocbys na glowie stanal dymu nie bylo.
- KamilP
- DieseL PoweR
Brata auto też nie kopciło, raz jechałem za nim to zadzwonił do mnie i powiedział żebym patrzył To nic nie było widać że buta dał. Ale wtedy przepływka mocno zaniżała, ciekawe jak teraz sprawa wygląda po Tuningu z dziurkąitaliano_83 pisze:Chyba w nowych autach z filtrami cząstek stałych ... Stare TDI - mocniej lub słabiej "zakopci"