2.5 tdi przerywa i gasnie.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

biger
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: biger » pn lis 07, 2011 15:50

Witam, zaznacze że wiem że to forum golfa, ale wiem że tdi macie w małym palcu :grin: ,niestety nie ma forum Lt a jak coś znajdę to brak kompetentnych odpowiedzi. A wiec zacznę

pacjent VW Lt 35 1997 rok 2.5 tdi AHD 102km

zacznę od tego że auto jeździ z tym już dosyć długo bo ok 30 tys km od kiedy je mam,lecz w miarę przejechanych km zaczeło jarać dużo ropki wiec temat zaczynam drążyć,

pierwszy z objawów to przerywanie przy 4 tys obr tak jak by się dusił przez 2 sek poprzeywa i wkręci się na odcinkę 4,5 tys pochodzi z 3 sek i znów spada na 4 tys 2 sek i dalej się wkręca i tak cały czas.

2 z tych objawów to czasem jak puszczę go z obrotów jak się dławi w ok 4 tys to na jałowych obrotach nie pali na jeden lub 2 cylindry i wtedy kopci na niebiesko poprzerywa z 10 sek i znów pracuje poprawnię. Wtedy korekcję na wszystkich wtryskach sa na +2.99 i puki chodzi na 3 lub 4 cylindry to ma tak wysoką korekcję.

3 z objawów to głośna praca silnika chodzi twardo i głośno co mnie martwi

zaznaczę że mam vaga i coś tam się na nim znam, i jak tylko będę naprowadzny to będe pisał jakie śa odczyty.

na tą chwilę odczyty jakie znam są nastepujące

korekcję wtrysków 2.5 mg/cyk wiem że wyskowie i to mnie zastanawia
zapłon 55 wiec w normie
dawka zmiejszona na 6 mg bo dużo palił i zmiejszyłem nastawnikiem
proszę o pomoc bo Szczecińskie warsztaty są nie kompetentne i brak mi już sił aby z tymi ludzmi walczyć
jestem skłony oddać auto do jakiegoś użytkownika który zdiagnozuje usterke oczywiście nie za darmo,dziekuję za ewentualną pomoc użytkownik biger :pub:
p.s przypomniało mi się że jak DOJEŻDŻAM do świateł na luzie to też nie pali na jakiś cylinder dopiero jak stanę to zaczyna pracować poprawnię

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » pn lis 07, 2011 23:53

Koło na wale się nie kolebie?

biger
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: 2.5 tdi przerywa i gasnie.

Post autor: biger » wt lis 08, 2011 09:27

koło pasowe zostało wymienione ok 20 tys temu, fakt ma małe bicie na jałowym ale jest to raczej nie groźne, klin na wale cały.

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » wt lis 08, 2011 10:36

Podłącz kompa, grupa 000 i obserwuj co się dzieje z początkiem wtrysku

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”