Zapowietrzony układ chłodzenia TDI 1z.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Panowie.Ze względu na zbliżającą się zimę postanowiłem dziś zrobić płukankę chłodzenia silnika-wodą destylowaną przed zalaniem nowym płynem oraz wymianą termostatu(otwarty-silnik się niedogrzewa utrzymuje 80stopni).Więc odkręciłem korek zbiorniczka wyrównawczego,spuściłem "płyn" dolnym wężem chłodnicy i zaczekałem aż wszystko scieknie.Następnie podpiołem wąż i powoli zalewałem zbiorniczek wyrównawczy ok 2l cieczy (poziom min-max) włączyłem silnik włączyłem ogrzewanie na full-leciało ciepłe powietrze,ale chłodnica była zimna,odpiołem górny waż-trochę zasyczało powietrze i zaczekałem az wyleci całe a następnei go podpiołem zapaliłem samochód nic płynu nie ubyło natomiast zrobiło się tyle piany w zbiorniczku wyrównawczym i nic z tym fantem nie potrafiłem zrobić aha to było w sasiednim miescie na kanel i naszczęsci miałem MFA i temperature silnika kontrolowałem temperaturą oleju i jakoś dojechałem-chłodnica nadal była zima,lecz podniósł się wskaznik temperatury,tylko czy wskaznik temperatury znajduje się w chłodnicy czy gdzies na elemencie silnika?.Bardzo proszę wszystkich o pomoc jak mam go całkowicie odpowietrzyć.Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Kamil.
- biercok mkII
- Gadatliwa bestia
Termostat sie musi otworzyc zeby puscil na chlodnice. Piszesz ze chlodnica zimna, termostat pewnie walniety i sie nie otwiera. Zeby sie odpowietrzyl uklad musi termostat puscic na pelny obieg bo bez tego nici. Wymien termostat.
- biercok mkII
- Gadatliwa bestia
Non problem. Zanim wlozysz nowy termostat sprawdz czy sie otwiera. Wsadz do garczka z woda i gotuj. Zanim woda zacznie wrzec to termostat, powinien sie otworzyc. W aucie po tym poznac ze sie otworzyl jak dolny waz przy chlodnicy bedzie goracy jakbys nie wiedzial.
Tak tylko jeszcze zanim wszystko było sprawne niezwróciłem uwagi na to czy ogrzewanie zaraz po wlaczeniu zimnego silnika działa na małym obiegu czy dopiero po przejsciu w duzy?