1.9 TD Ilość Płynu chłodniczego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, przymierzam sie do wymiany płynu chłodniczego i z tym moje pytanie; Ile płynu wejdzie do mojego golfa? Znacie jakiś może dobry, tanszy płyn chłodniczy?
Re: 1.9 TD Ilość Płynu chłodniczego
Wlej wode będzie najtaniej a tak na poważnie to lej to co zaleca vw czyli g12 jak kupowałem w aso koncentrat 1,5l i zapłaciłem 35zł.A płynu(w moim przyadku była to 3-ka 1.9 i weszło tam ok.4,5l.
Pozdr.
Pozdr.
czytałem gdzieś ze wchodzi tam 6,3 litr to prawda?:D g12 troche drogo bo wyjdzie 70 zł za 6 litrów
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
to może lepiej nie wymieniaj wcale ?? w ASO Skody jest trochę taniej...majooo999 pisze:g12 troche drogo bo wyjdzie 70 zł za 6 litrów
albo...
lukas1305 pisze:Wlej wode będzie najtaniej

- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Lej DYNAGEL po ok.35-40zł/5l.
Oczywiście najlepszy jest G12,ale Dynagel jest chyba najlepszym płynem z tych tańszych
Oczywiście najlepszy jest G12,ale Dynagel jest chyba najlepszym płynem z tych tańszych

Pojemność układu chłodzenia wg książki wynosi 6,3l. Ale mowa tutaj o pustym układzie.
G12 jest koncentratem, mieszasz pół na pół z woda destylowaną i masz go bodajże do - 38 C, nie ma konieczności lania 6 litrów koncentratu bo na biegunie nie mieszkamymajooo999 pisze:czytałem gdzieś ze wchodzi tam 6,3 litr to prawda?:D g12 troche drogo bo wyjdzie 70 zł za 6 litrów
najtaniej kupisz w ASO SKODA, robi to dla nich między innymi FEBI

http://allegro.pl/plyn-chlodniczy-febi- ... 51288.html" onclick="window.open(this.href);return false;
nie ma co kombinować skoro masz sprawdzone rozwiązanie które proponuje sam producent
3 litry koncentratu i 3 wody daje 6 , a tyle gdzies bedzie potrzebne do wymiany.
I w czym kłopot?
24 zł za 1,5 litra x 2 sztuki = 48 zł
przesyłka = 17 zł
woda destylowana = 6 zł
SUMA: 71 zł
Oczywiście możesz zalać coś innego,np. Prestone który wg. producenta spełnia normę G12. zrób jak uważasz, mówimy o oszczędności rzędu 30 - 40 zł
24 zł za 1,5 litra x 2 sztuki = 48 zł
przesyłka = 17 zł
woda destylowana = 6 zł
SUMA: 71 zł
Oczywiście możesz zalać coś innego,np. Prestone który wg. producenta spełnia normę G12. zrób jak uważasz, mówimy o oszczędności rzędu 30 - 40 zł

a i jeszcze jedno, w instrukcji jest napisane zeby włączyć dzwignię ogrzewnicy, to wystarczy przy wyłączonym silniku przekrecic ja na ogrzewanie i wtedy juz normalnie otwieram korek od wlewu płynu chłodniczego i spuszczam ten płyn przez wąż?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Tak i jeszcze silnik ma być nagrzany w pełni,żeby termostat puścił,bo w przeciwnym razie wszystko nie spłynie z układu.