Witam.Chciałem sie zapytać Was czy jest możliwe żeby uszczelka pod głowicą przepuszczała olej.W czerwcu miałem auto w ASO bo była zdjeta głowica(na szczelność) i wczoraj zauważyłem będąc w kanale,że patrząc na motor z tyłu,że uszczelka z głowicy jest z oleju a bardziej jakby z jej prawej str.(nad turbem)od tamtego czasu zrobiłem 3 tyś.km i nie byłem pod samochodem wiec niebardzo moge stwierdzić od kiedy to jest,wiem tylko,że przed oddaniem auta do ASO motor był suchy na 100%.Miałem jeszcze wymienioną chłodniczke EGR ale niewiem czy to ma coś wspólnego z tym problemem.Dodam,że motor chodzi wzorowo żadnych niepokojących objawów typy ubytki płynu zero dymu z rury a i niezauważyłem żeby olej żarł-pocieszam sie tak,że może jak wtedy gdy zdejmowali czapke to może gdzieś się im porozlewało,zabardo tam dojścia niema więc ile mogłem to wytarłem i zobacze w przyszłym tygodniu czy bedzie coś świeżego.Rozrząd jest wymieniony(kompletny)6tysiecy temu a samochód to golf 5 2.0TDI 16V BKD .
Pozdrawiam.
zaolejona uszczelka pod głowicą?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ostatnio zmieniony śr kwie 25, 2012 10:22 przez lukas1305, łącznie zmieniany 1 raz.
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Skoro silnik uwalony mocno, a oleju nie ubyło i nie masz żadnych dziwnych objawów, to może faktycznie wersja z zalaniem go podczas naprawy jest poprawna i może nie ma się co martwić na zapas. Obserwuj stan oleju i płynu chłodniczego, tak jak napisałeś i tyle na chwilę obecną myślę.
Re: zaolejona uszczelka pod głowicą?
Właśnie silnik nie jest wogóle brudny z oleju tylko zauważyłem to na uszczelce i na płycie podłogowej(ta co jest pod motorem)ale dzięki za sugestie jeszcze poczekam.guziolek pisze:Skoro silnik uwalony mocno, a oleju nie ubyło i nie masz żadnych dziwnych objawów, to może faktycznie wersja z zalaniem go podczas naprawy jest poprawna i może nie ma się co martwić na zapas. Obserwuj stan oleju i płynu chłodniczego, tak jak napisałeś i tyle na chwilę obecną myślę.
Re: zaolejona uszczelka pod głowicą?
Problem rozwiązany,naszczęscie to tylko ponoć w głowicy jakaś miedziana uszczelka była luźna poprawili mi to w aso w ramach gwarancji.lukas1305 pisze:Właśnie silnik nie jest wogóle brudny z oleju tylko zauważyłem to na uszczelce i na płycie podłogowej(ta co jest pod motorem)ale dzięki za sugestie jeszcze poczekam.guziolek pisze:Skoro silnik uwalony mocno, a oleju nie ubyło i nie masz żadnych dziwnych objawów, to może faktycznie wersja z zalaniem go podczas naprawy jest poprawna i może nie ma się co martwić na zapas. Obserwuj stan oleju i płynu chłodniczego, tak jak napisałeś i tyle na chwilę obecną myślę.
Pozdr.