Problem z płynem chłodzącym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- marsell
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam, mam w aucie taki oto problem z chłodzeniem - niedawno wymieniana była pompa wodna, zaczynała już grzechotać z powodu luzów, przy tej okazji mechanik wlał też nowy płyn. Nie dopytałem co to za płyn, ale w każdym razie jest on koloru żóltego, taki nieprzezroczysty. Od czasu tej wymiany ubywa płynu, zauważyłem, że wywala go przez zawór w korku na zewnatrz zbiornika wyrównawczego. W układzie chłodzenia robi sie duże cisnienie, nawet jak silnik jest zimny to po odkręceniu korka wywala gejzer:) Wymieniłem korek na nowy i jest to samo .Przed tą wymianą nie było żadnych tego typu problemów i w związku z tym mam pytanie - czy to może być wina tego płynu? Może termostat szwankuje? Temperatura na wskaźniku w czasie jazdy cały czas trzyma się na 90 stopni.
...życie to nie bajka, nie smyra nas po jajkach...
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Może to Prestone W każdym razie ja na takim jeździłem i nie było żadnych problemów.marsell pisze:w każdym razie jest on koloru żóltego, taki nieprzezroczyst
To zapytaj mechanika co się dzieje, że po jego ingerencji takie kwiatki wychodzą, on będzie wiedział najlepiej co tam na modził.marsell pisze:Przed tą wymianą nie było żadnych tego typu problemów
- marsell
- Mały gagatek
- Kontakt:
No właśnie nie za bardzo miał co namiodzić. Podejrzewałbym uszczelkę pod głowicą, ale nie ma jakichś typowych objawów takiego uszkodzenia, no i dziwne jest to, że dokładnie z chwilą wymiany pompy pojawiły się takie kwiatki. Hmm, a czy problem mógłby leżeć np. po stronie termostatu, który powoduje, że płyn się za bardzo nagrzewa? Sam nie wiem, bo w sumie temp. jest cały czas 90.
Z tego co się zorientowałem to masz AFN. A masz klimę? Bo w wersji bez klimy alternator, pompa cieczy chłodzącej jest na pasku wielorowkowym a wspomaganie na drugim pasku klinowym. Być może masz źle założony pasek i pompa pracuje w drugą stronę.
- marsell
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mam klimę i z paskami jest wszystko ok. Byłem dzisiaj z autem u mechanika i jest diagnoza, niestety ta najmniej optymistyczna - jest to najprawdopodobniej problem z głowicą, czyli albo uszczelka albo jakieś pęknięcie.