Problem z silnikiem 1.9 tdi 130km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam posiadam Skodę Superb z 2005r z silnikiem 1.9 tdi 130km. Przebieg to 120tys km - samochód kupiłem nowy w salonie. Mój problem polega na tym, że na zimnym silniku auto lubi zakopcić na niebiesko natomiast na ciepłym silniku kopci przy większym dodaniu gazu na czarno. Głównie martwi mnie te dymienie na niebiesko - jaka może być przyczyna tego ?
Płynu nie ubywa ? nie pije oliwy ? jak ze stanami obydwu ///
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Mogły się zużyć uszczelniacze zaworowe i olej spływa do komory spalania, uruchamiasz rano zimny silnik olej się spala i auto puszcza niebieską chmurkę.Prezunio pisze: na zimnym silniku auto lubi zakopcić na niebiesko
Podczas jazdy pod obciążeniem czy także na biegu jałowym dodając gazu auto dymi na czarnoPrezunio pisze:natomiast na ciepłym silniku kopci przy większym dodaniu gazu na czarno
-
- Nowicjusz
u mnie też tak jest w golfie 3 1.9 tdi 90 km , na zimnym lubi puśćić buszka na niebiesko i zaraz przestaje , prawdopodobnie to uszczelniacze zaworowe , ale w tdi można to zrobić bez ściągania głowicy , więcej rozkręcania jak cały koszt bo uszczelniacze te lepsze 50 zł . A w waszych maszynkach też tak sie dzieje ..