Panowie!
Na wstępie przepraszam, że zakładam wątek jako nowy. Bardzo jednak proszę o pomoc bo trafie mnie już szlag. Zaznaczam, że nie jestem specjalistą z dziedziny mechaniki.
Jakiś czas temu czyszczona była w moim Golfie (1,9 TDI, 2000 rok, 115 KM) turbina łącznie z wymianą gruszki. Ostatnio mam taki problem, że przy odpaleniu auto dramatycznie traci moc. Na pierwszym i drugim biegu jedzie dosłownie jakby był napędzany przez zwykłe koniki a nie mechaniczne.
Wciskam gaz do dechy i po pewnym czasie słychać jakby uderzenie albo mocny dech powietrza i auto strzela jak z procy. Generalnie nie chodzi normalnie - raz odpala raz nie i nie sądzę żeby chodził na pełnej mocy. Był podłączany pod komp, ale akurat "zaskoczyło".
Czy macie może jakieś sugestie dla laika?
Z góry dziękuje.
GOLF IV Problem z mocą
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
GOLF IV Problem z mocą
I co żadnych błędów w sterowniku nie było ? Dymi podczas przyspieszania ? układ doładowania sprawdziłeś czy jest szczelny turbo=>Intercooler=> kolektor dolotowy ? Jak masz dostęp do vaga to zrób logi dynamiczne.
GOLF IV Problem z mocą
a gruche Ci regulowali i sprawdzali na kompie ? czy tylko odkrec wymien zaloz i plac ?
GOLF IV Problem z mocą
Gość twierdzi, że sprawdzał i że żadnych błędów nie wykazało.
Powiedział mi też, że generalnie to jest trudno sprawdzić szczelność. Tak jak wspomniałem ja znam się słabo.
W sobotę będę miał możliwość podłączenia do vaga więc dam znać. Dziś mi znów zdechł po czym, po 2 h zapierdzielał jak rakieta.
Najnowszy pomysł przepływomierz.
Powiedział mi też, że generalnie to jest trudno sprawdzić szczelność. Tak jak wspomniałem ja znam się słabo.
W sobotę będę miał możliwość podłączenia do vaga więc dam znać. Dziś mi znów zdechł po czym, po 2 h zapierdzielał jak rakieta.
Najnowszy pomysł przepływomierz.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
GOLF IV Problem z mocą
Przepływka albo umiera albo zaniża, albo jest zdrowa, okablowanie/wtyczka to, ok .żukos pisze:Najnowszy pomysł przepływomierz
Logi zrobisz będzie widać.