Rozregulowywuje sie pompa wtryskowa?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

snabollskrieg
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: snabollskrieg » ndz cze 12, 2011 16:39

Witam, problem wygląda tak. Auto, golfik III 1,9 GTD variant z 1993 roku, od jakiegoś czasu powyżej 2 tys obrotów strasznie muli, dymi na czarno ( generalnie jazda pod góre to apokalipsa, właściwie każda górka to 3 bieg ledwo ledwo) i pracuje dość głośno. Był u mechanika, ten stwierdził że był jakis problem z jakims przewodem przy pompie ( rzekomo wyszlo mu to "na komputerze", bardzo jestem ciekawy gdzie go w TD podpiął), w każdym razie po wizycie u niego auto jeden dzień jeździło bardzo fajnie. Jednak po dniu, w czasie jazdy ni stąd ni zowąd znowu zaczął mulić i dymić, plus głośniej pracuje. Przypomniało mi się że kiedy go kupiłem, i robiłem z klinem na wałku rozrządu, mechanik powiedział mi że była źle ustawiona pompa, regulował ją- i auto przez jakiś czas pracowało super: do momentu w którym rozpoczęły się te obecne problemy, takie same jak wtedy wcześniej. Filtr paliwa nowy, auto pali na dotyk, tak ciepłe jak i zimne. Dym jest czarny. Czy możliwe że pompa sama przestawia kąt wtrysku? Jeśli tak to dlaczego, co z tym zrobić. Cholera mnie już bierze jak patrzę na ten samochód, dzięki bogu mam czym jeździć ale generalnie bardzo go lubiłem i nie po to inwestowałem w utrzymanie klimatyzacji i duperelków żeby mieć klimatyzowany schowek pod domem. Z góry dzięki za pomoc, bo tracę cierpliwość a rozwiązania dalej ani widu ani słychu.

spoon83
Nowicjusz
Nowicjusz
Auto: Leon
Silnik: bcb

Post autor: spoon83 » pn cze 13, 2011 18:06

"Przypomniało mi się że kiedy go kupiłem, i robiłem z klinem na wałku rozrządu," możesz dokładniej opisać co było robione z tym klinem, bo w AAZ na wałku rozrządu nie ma klina tylko jest stożek ( tylko na kółku jest wycięcie na klin).
Na początku proponuje się skupić na klinie na wale korbowym, bo to niestety częsty przypadek w tym motorze, tematów tego typu multum na forum

http://seifenqueen.de/96a6b

snabollskrieg
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Rozregulowywuje sie pompa wtryskowa?

Post autor: snabollskrieg » pn cze 13, 2011 18:27

przypadłość była standardowo, zresztą rozpatrywaliśmy ją tutaj na forum jak szukałem diagnozy- zaczęło się gibać koło pasowe, w efekcie samochód zaczał źle odpalać, tracić moc, w końcu prawie nie jeździł. Był wycinany nowy klin. Zgodnie z moją wiedza obecne objawy nie maja nic wspolnego z tą przypadłością, zaznaczam żę auto odpala na dotyk, nie ma żadnego niebieskiego dymka etc. Po prostu powyżej 2 tys obrotów traci na dynamice przyspieszenia i kurzy na czarno. Jednak po wlaniu mieszanki stp denaturatu też czuć poprawę, więc raczej wykluczam turbinę. Problem moim zdaniem jest gdzieś w okolicach pompy albo wtryskiwaczy, tylko cholera mam straszne problemu z diagnozą, bo ostatnio mechanik coś pogrzebał, było dobrze, po czym następnego dnia znowu te same objawy- akurat jak auto już nie bylo u niego.

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » pn cze 13, 2011 20:24

który rok? Wymieniałeś duże koło pasowe, z tłumikiem drgań?

snabollskrieg
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: snabollskrieg » pn cze 13, 2011 22:00

co który rok? Samochód tak jak można to przeczytać na początku posta rok 1993', a klin remontowany we wrześniu roku zeszłego. Mechanik wszystko zrobił tak jak trzeba podobno

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » pn cze 13, 2011 22:11

Pompa się sama nie przestawia - sprawdź rozrząd.

snabollskrieg
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: snabollskrieg » wt cze 14, 2011 17:19

jak ostatnio napełniałem klimatyzację, mechanik powiedział że mam założony chyba za wąski pasek alternatora- albo to raczej nie mogłoby się przelożyć na pompę hm

Awatar użytkownika
mara_010
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: mara_010 » wt cze 14, 2011 21:27

pompa jest napędzana przez pasek rozrządu sprawdz czy wszystko jest na znakach, Sama z siebie pompa nie przestawia jedynie co może być to przestawiony rozrząd albo turbina mowi papa nie bierze Tobie oleju?? ile pompuje??

Ruda jest moja :) Zapraszam do tematu :

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=481691

snabollskrieg
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: snabollskrieg » śr cze 15, 2011 15:27

turbina coś tam pewnie bierze, wyglada na oryginalna a auto ma 218 tys km i 18 lat. Ale po wlaniu do paliwa mieszanki stp i denaturatu jeździł dobrze do kolejnego, już normalnego tankowania- więc raczej nie jest to turbo. Coś się dzieje w okolicach pompy/wtrysków, mechanik go już trzyma 3 dzień i się nie odzywa, zadzwonie wieczorem czy jest już jakaś wstępna diagnoza. Cały problem w tym że nie możemy stwierdzić co się dzieje

Awatar użytkownika
mara_010
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: mara_010 » śr cze 15, 2011 16:14

Lepiej jeździ bo ma wiekszą wartość oktanową dlateo jest roznica w pracy silnika. Denaturat wysysza paliwo tak samo za duze dawki stp. moj kolega o takich mieszankach mial do wymiany wtryski

snabollskrieg
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: snabollskrieg » śr cze 15, 2011 16:47

no to problem wyjaśniony. Turbo ma ok 2 mm luzu na wirniku, na razie została wyregulowana pompa wtryskowa i auto hula, ale obstawiam że na dniach się na nowo posypie? Rozumiem że muszę szukać turbiny, więc pytanie do was drodzy forumowicze- chcę to zrobić jak najtaniej, bo samochód posłuży mi najdłużej do zimy, więc jak rozumiem jedyną opcją jest kupno używanego turba na allegro za pare stówek z nadzieją że mi przez wakacje posłuży? Nie ma innej opcji naprawy niż regeneracja, a jeśli- jakiego rzędu to koszt.
ewentualnie będe bardzo wdzięczny jakby mi ktoś polecil kogoś kto ma pewną turbinke do mojego silnika

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » śr cze 15, 2011 18:36

Nie opłaca się regenerować, sprężarki są tanie jak barszcz, zdarza się, że np K14 można kupić już za 100zł.

snabollskrieg
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: snabollskrieg » śr cze 15, 2011 19:40

i jeszcze jedna kwestia- muszę zobaczyc co mam u siebie, jakby np był to garret, to da radę bez większych kombinacji założyć zamaist niej kkk? No i oczywiście tak jak mówiłem, będe bardzo wdzięczny za prywatną wiadomość jak ktoś wie o jakiejś turbince do wzięcia

Awatar użytkownika
mara_010
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: mara_010 » śr cze 15, 2011 21:14

snabollskrieg, Czyli jednak turbo Turbo nie ma co regenerować każda"regenerowana" turbina (czytaj zmienione uszczelki i raczej nic wiecej) nie wytrzyma Tobie długo i przy tym wydasz ok 1000zł Jeśli masz garret to zeby zmienic ja na kkk raczej bedziesz musiał zmienić też kolektor. i czy masz chłodzoną ciecza czy nie? powiedz jaką masz i bedziemy dalej myśleć :bigok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”