Cieknie olej, lekko dymi

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
boli92
mgr.inż. prof. Maciek
mgr.inż. prof. Maciek

Cieknie olej, lekko dymi

Post autor: boli92 » śr kwie 13, 2011 18:50

Witam!
Potrzebuje informacji co zrobić. Mianowicie cieknie mi troszkę olej od strony tyłu silnika, jak patrzyłem to praktycznie tylko się "ślini" w okolicach uszczelki pod głowicą. Chyba, że w rejonie głowicy, jest jeszcze jakieś miejsce gdzie może występować wyciek? I czy można do objawów wycieku powiązać słabe dymienie silnika zaraz po starcie na kolor siwy? A i raz na kilka uruchomień silnik zaraz po starcie łapie wyższe obroty (zamiast 900-950obr ma 1000-1100obr) tak tylko przez 1-2min.
Wydaje mi się, że do wymiany jest uszczelka pod głowicą. Ale czy coś jeszcze?

Obrazek

Awatar użytkownika
golfista_1993
Mały gagatek
Mały gagatek

Cieknie olej, lekko dymi

Post autor: golfista_1993 » śr kwie 13, 2011 21:57

boli92 A nie ubywa ci Oleju ? Sprawdź czy na bagnecie jak go wyciągniesz coś podobnego do masła, a w zbiorniczku wyrównawczym niema tłustych plamek. Jeśli tak jest to Uszczelka pod głowicą pękła.

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
boli92
mgr.inż. prof. Maciek
mgr.inż. prof. Maciek

Cieknie olej, lekko dymi

Post autor: boli92 » śr kwie 13, 2011 23:01

właśnie, że żadnych z tych objawów nie ma. Olej niedawno zmieniałem i od tej pory spadku na bagnecie nie zauważyłem. W zbiorniczku wyrównawczym czysto jak i na bagnecie. A może to pierścień uszczelniający walka rozrządu?
Bo silnik "świeci" się od ostatniego cylindra od strony aku do mniej więcej połowy bloku. Jutro jak nie będzie padać to cyknę jakieś fotki od spodu.
pozdrawiam

Obrazek

Awatar użytkownika
golfista_1993
Mały gagatek
Mały gagatek

Cieknie olej, lekko dymi

Post autor: golfista_1993 » śr kwie 13, 2011 23:13

boli92 Skoro niema widocznych ubytków oleju to dobrze, bo gdyby go ubywało - wtedy powinieneś jechać do Dobrego (najlepiej znajomego) Mechanika... Jeśli chodzi o wycieki to jest duuużo możliwości... Maglownica, simering na wałku rozrządu lub wału korbowego, miska olejowa, wyciek ze skrzyni... - Po prostu mnóstwo możliwości. Jeśli masz możliwość to kup jakiś środek do mycia silników. Spryskaj te miejsca gdzie silnik jest najbardziej ubrudzony i zmyj myjką ciśnieniową (nawet zwykłym wężem ogrodowym ale z mocnym ciśnieniem). Odpal silnik i zobacz... może akurat coś się pojawi, coś się będzie pocić. Jeśli nie to przejedź się kawałek i sprawdzaj co jakiś czas. Jeśli cokolwiek zacznie się pocić będziesz to widział gołym okiem. A umyć silniczek nie zaszkodzi :bigok:

Czekam na dalsze relacje :grin:

Pozdrawiam !

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”