Dziwna praca silnika,spadek mocy proszę o pomoc

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

bonito_kedz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bonito_kedz » wt kwie 12, 2011 11:34

Witam! Koledzy bardzo proszę was o pomoc gdyż mam problem ze swoim mk3, silniczek :1.9tdi,1Z,90 koni. A mianowicie ostatnimi czasy wybrałem się do mechanika i podpiołem swojego golfika pod vag.. Wyskoczyły błędy następujące: 0226 - regulacja początku wtrysku, 023F- ciśnienie w rurze dolotowej (różnica regulacji) a także mechanik któremu nie do konca wierzyłem że sie zna na rzeczy powiedział że turbina ma zbyt wysokie ciśnienie doładowania. Więć nie czekając długo zapytałem się go co może być przyczyną i od czego zacząc poszukiwania, lecz niestety nie uzyskałem odpowiedzi( z tego co pamiętam to napewno wykluczył przepływomierz i turbina(cisnienie 2 bary). Kazał poszukać jakiegos magika zajmującego sie silnikami diesla i jak przystało na prawdziwego fachowca zainkasował swoja gaże :grrr: . Dodam że samochód po przekroczeniu 3000 obrotów nagle dusi sie i słabnie moc, czasami ma przebłyski i silniczek rwie do przodu jakby wyjechał prosta z fabryki a czasami jest stasznie zamulony. Zauważyłem takze ze po odpaleniu i po gwałtownym dodaniu gazu na biegu jałowym, po przekroczeniy 3 lub 4 tys. obrotów silnik zaczyna cały sie telepać jakby przechodził w tryb awaryjny. Panowie bardzo prosze was o pomoc gdyz w moich okolicach tak zwani "mechanicy" ta sa tylko ludzie którzy wykorzystują naiwność nie świadomych ludzi i zdzierają każdy grosz,wciskają kit ze trzeba wymienić to i tamto a w rezultacie nic to nie zmieni bo samochód dalej ma te same objawy co miał. Dlatego liczę na wasza pomoc co mogłbym zrobic i od czego zacząć aby samemu naprawic mojego golfika. Z góry dziekuję za pomoc i za rady. Pozdrawiam wszystkich fanów vw :pub:

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » wt kwie 12, 2011 11:48

Poszukaj na swojej grupie regionalnej kogoś z vgiem i wykonajcie logi 000.001.003 Bassic Settings i 003.008.011 dynamiczny oraz 011.010 dynamiczny, zobaczymy co się dzieje ze statycznym kątem wtrysku, dawką paliwa, pracą EGR-a oraz wskazaniami przepływomierza i ciśnieniem doładowania.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Awatar użytkownika
Łuki_79
Forum Master
Forum Master
Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS

Post autor: Łuki_79 » wt kwie 12, 2011 12:07

bonito_kedz pisze:ostatnimi czasy wybrałem się do mechanika i podpiołem swojego golfika pod vag
bonito_kedz pisze:Kazał poszukać jakiegos magika zajmującego sie silnikami diesla i jak przystało na prawdziwego fachowca zainkasował swoja gaże :grrr:
Za tę kasę kupiłbyś sobie interfejs,do tego ktoś uprzejmy z forum podesłałby tobie vag-com 311,2,no i laptop by się nadał i sam sobie diagnozujesz klekota
Poczytaj w wolnej chwili http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=373372" onclick="window.open(this.href);return false;
Na przyszłość pkt 2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=59620" onclick="window.open(this.href);return false; bo poznasz moda bongo szybciej niż się spodziewasz,u którego nie ma zmiłuj :hmm:
:pub:

Obrazek

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » wt kwie 12, 2011 12:51

Łuki_79 pisze:bo poznasz moda bongo szybciej
Nie wzywaj imienia moderatora "naszego' na daremno :grin:
Bo jeszcze nie daj boże przyjdzie

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

bonito_kedz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bonito_kedz » pt kwie 15, 2011 00:34

Dzięki panowie za podpowiedzi lecz problem udało mi się rozwiązać bezboleśnie, wymieniłem na nowy swój N75 i pa pa notlaufie (nigdy więcej jazdy do 120,h) :hehe: a i przyswoiłem sobie pkt 2. Nie mam zamiaru nigdy więcej zadzierać z moda Bongo :grin:

Zablokowany

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”