Do czego ta wtyczka pod rura filtra powietrza?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- michaltrzebnica
- Ma gadane
witam ! przy okazji zmiany filtra paliwa zauwazylem nie podlaczona wtyczke . znajduje sie pod rura filtra powietrza. moje pytanie brzmi - czy tak powinno byc i do czego ona sluzy ? pozdrawiam.

- don vittorio
- rock n roll
Na foto wyraźnie widac gdzie jest gniazdo do tej wtyczki. Prawdopodobnie odłączone (spadło????) sterowanie EGR - zaworek N18. Jakieś objawy?
"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia. Rozsiałem je u twych stóp.
Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach.”
- michaltrzebnica
- Ma gadane
dopiero teraz to zauwazylem wiec nie wiem jaki moze byc objaw. podlacze to tam gdzie powinno byc umiejscowione i ewentualnie napisze jesli bedzie jakas roznica. dzieki i pozdr
- michaltrzebnica
- Ma gadane
po podlaczeniu brak jakichkolwiek objawow wiec dalej szczerze mowiac nie wiem o co chodzi. jestes pewien ze to odpowiada za sterowanie n18?
- don vittorio
- rock n roll
Może masz zaślepiony EGR?
Tak naprawdę jego praca jest niezauważalna przy normalnym użytkowaniu. Nie stresuj się. Jeśli masz wątpliwości to podłącz VAGa i zobacz co tam EGR gada. 

- michaltrzebnica
- Ma gadane
raczej watpie chyba ze "za niemca" ktos to zrobil. Od 2004 r samochod jest w rodzinie i tu nikt takimi rzeczami sie nie zajmowal jak zaslepianie EGR. W takim razie wtyczka zostaje na swoim miejscu a jesli bede mial mozliwosc sprawdzenia VAGiem to wtedy to zrobie . Dzieki panowie 

jak się nazywa ta część??
Witam.
jak sie nazywa ta część po lewej stronie ze sprężyną na samym wierzchu silnika tuż obok tego pasa od której idzie linka gazu, chodzi o to że z tej części strasznie leciało paliwo na silnik, jak docisnąłem to przestało ale jak puściłem to znów ciekło, chciałem dokręcić tą śrubę ( 11-tkę) i jak tylko lekutko przekręciłem to ta śruba się urwała, silnik zaczął ryczeć na najwyższych obrotach więc go szybko wyłączyłem. Moje pytanie jest takie: jak się nazywa ta część, ile kosztuje i ewentualnie ile by mogło kosztować naprawienie tego ustrojstwa?
jak sie nazywa ta część po lewej stronie ze sprężyną na samym wierzchu silnika tuż obok tego pasa od której idzie linka gazu, chodzi o to że z tej części strasznie leciało paliwo na silnik, jak docisnąłem to przestało ale jak puściłem to znów ciekło, chciałem dokręcić tą śrubę ( 11-tkę) i jak tylko lekutko przekręciłem to ta śruba się urwała, silnik zaczął ryczeć na najwyższych obrotach więc go szybko wyłączyłem. Moje pytanie jest takie: jak się nazywa ta część, ile kosztuje i ewentualnie ile by mogło kosztować naprawienie tego ustrojstwa?

- don vittorio
- rock n roll
Ja nie versztejen o co Ci kepasa.
"... pasa do której idzie linka"
Najlepiej zaznacz na foto kółkiem lub strzałką, skąd leci i co ukręciłeś. Może to wcale nie Ty ukręciłeś, tylko było i ktoś przed Tobą to zgrabnie zamaskował...

Najlepiej zaznacz na foto kółkiem lub strzałką, skąd leci i co ukręciłeś. Może to wcale nie Ty ukręciłeś, tylko było i ktoś przed Tobą to zgrabnie zamaskował...
sorki za ten groch z kapustą
chodzi dokładne o tą część, ukręciłem tą śrubke na górze i silnik zaczął wyć na maksa i nie wiem jak się nazywa ten element, ile by kosztowało naprawienie tego czegoś? 

- don vittorio
- rock n roll
To trochę sobie narobiłeś...
To jest ramię przyspieszacza, pod którym znajduje sie ośka, już w pompie. To właśnie na niej jest ta nakrętka którą ukręciłeś. Nakrętka trzyma ramię przyspieszacza. Jak ją przekęciłeś, najprawdopodobniej przekręciłeś ośkę w pozycję "max przyspieszenie" i dlatego wył. Miałem kiedyś podobnie w MK2. Też mi stamtąd leciała wacha i niestety dałem pompę do pompiarza, żeby to uszczelnił (taki oring się tam wyciera i leci). Moim zdaniem - pompiarz niech coś tam uratuje. Już samo ustawienie tych sprężyn na górze, dla kogoś kto się nie zna, jest aktem. Jak urwałeś ośkę to radzę rozglądać się za drugą pompą.
Czemu jeździsz bez osłony rozrządu???

To jest ramię przyspieszacza, pod którym znajduje sie ośka, już w pompie. To właśnie na niej jest ta nakrętka którą ukręciłeś. Nakrętka trzyma ramię przyspieszacza. Jak ją przekęciłeś, najprawdopodobniej przekręciłeś ośkę w pozycję "max przyspieszenie" i dlatego wył. Miałem kiedyś podobnie w MK2. Też mi stamtąd leciała wacha i niestety dałem pompę do pompiarza, żeby to uszczelnił (taki oring się tam wyciera i leci). Moim zdaniem - pompiarz niech coś tam uratuje. Już samo ustawienie tych sprężyn na górze, dla kogoś kto się nie zna, jest aktem. Jak urwałeś ośkę to radzę rozglądać się za drugą pompą.

Czemu jeździsz bez osłony rozrządu???

a wiedziłem żeby nic tam nie dłubać!!!!!!!!!!!!:banghead:
kupuję się nową czy ze szrotu może być?, a co do osłony to nie jest zdjęcie mojego silnika, sciągnołem zdjęcie z neta, bo jak pisałem post to byłem na drugim końcu polski. Dzięki wielkie za pomoc

- don vittorio
- rock n roll
Nie, no spokojnie. Fajnie by było jakbyś zrobił foto swojego, to ocenimy straty. Najpewniej jednak dać do dobrego pompiarza. A pompę można kupować używaną też, tylko trzeba wiedzieć od kogo. Popatrz w dziale "sprzedam".
Mam nadzieję, że autor się nie obrazi bo trochę jemu tutaj spamujemy

Mam nadzieję, że autor się nie obrazi bo trochę jemu tutaj spamujemy

- michaltrzebnica
- Ma gadane
nie, nie wszystko ok
moze ktos przy okazji odswiezenia zobaczy i dowiem sie czegos na temat swojego bo jak narazie podlaczylem i jezdze . efektow brak 

- don vittorio
- rock n roll
michaltrzebnica, nie spodziewaj się jakichś wodotrysków. Może chodzić trochę ciszej na wolnych , no nie wiem co tam jeszcze jak działa EGR oprócz tego że jesteś teraz proekologiczny. Aha będzie się trochę szybciej dogrzewał w zimie. Oczywiście jak wszystko u Ciebie bangla jak należy.