Dziwne zachowanie auta

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Decaman
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwne zachowanie auta

Post autor: Decaman » sob mar 05, 2011 19:59

silnik ASV (110km), Leon 2001r.
Witam,
mam dziwny problem mianowicie podczas diagnostyki wyskoczyły mi błędy :
17664 - czujnik temp. płynu chłodzącego (zwarcie do plusa...);
17911 - sygnał z aternatora;
dodam,że alternator ładuje-prawdopodobnie przerwany jest gdzieś kabelek jednak nie w tym rzecz, mianowicie zabrałem się za przeczyszczenie styków przy czujniku temp. i zalałem kostkę oraz wnętrze czujnika środkiem do czyszczenia tego typu rzeczy, po jakimś czasie odpaliłem samochód dodałem gazu i nagle zaczęła migać kontrolka oleju (na czerwono), byłem co najmniej zdziwiony. Zgasiłem samochód odpaliłem ponownie i silnik pracuje normalnie lecz jak dodam powyżej 1800 obr. to znowu się załącza,puszczam nogę z gazu i obroty zostają przez chwilkę na ok 1000 i spadają . Teraz najważniejsze pytanie: Czy takie objawy może dawać uszkodzony czujnik temp.? Czy też kontrolka oleju ma jakieś powiązanie z sygnałem z alternatora? poziom oleju jest OK. Dodam również, że wcześniej również wyskakiwały mi te błędy jednak je bagatelizowałem bo wszystko chodziło sprawnie...poradźcie coś bo niestety mam uziemiony samochód teraz przez tą kontrolkę...

Awatar użytkownika
seba198666
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Dziwne zachowanie auta

Post autor: seba198666 » sob mar 05, 2011 21:38

nie uszkodziłeś przypadkiem kabla od czujnika oleju (albo wsuwka nie łączy) jak wyciągałes czujnik temperatury

seba

Decaman
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Dziwne zachowanie auta

Post autor: Decaman » ndz mar 06, 2011 12:34

W sumie wszystko możliwe dzisiaj pójdę to sprawdzić i zobaczę czy czegoś nie urwałem "przypadkiem"...dam znać - dzięki za sugestie;p

Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: JABcok20 » ndz mar 06, 2011 13:40

siema, sprawdź wzbudzenie alternatora... To potrafi miec wpływ na kontrolke oleju.

Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

Decaman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Decaman » ndz mar 06, 2011 13:51

Hey, pogrzebałem troche wtyczki posprawdzałem i okazało się że jak wyjmowałem wtyczkę od alternatora to prawdopodobnie przypadkiem naruszyłem wtyczkę obok filtra oleju docisnąłem ją i problem znikł, nie wiem na jak długo ale mam nadzieję że to było przyczyną...swoją drogą i tak muszę sprawdzić kable od alte. bo nadal wyskakuje błąd- ale to już małe piwo...temat uważam za zamknięty dzięki Panowie za sugestie i naprowadzenie na rozwiązanie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”