ASV - szarpie podczas jazdy na luzie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, strasznie dziwna przypadłość. Nigdzie nie znalazłem nic co by choć trochę opisywało mój problem. Mianowicie: gdy auto się toczy np na luzie do świateł słychać terkotanie jest ono niesynchroniczne terka jak chce, towarzyszy temu lekkie szarpanie ( bez wciśniętego hamulca ) . Tak samo się dzieje przy toczeniu się z wyższymi prędkościami, jednakże owego terkotania juz tak nie słychac gdyż jest ono tak szybkie ze nie da sie tego wyłapać, czuć jedynie owe szybkie lekkie podszarpywanie - również w przerwie przy zmianie biegu. Teraz tak wcisniecie sprzęgła nic nie daje moge pompować sprzęgłem nic to nie daje. Na postoju nic takiego nie występuje, w momencie gdy auto się zatrzyma wszystko cichnie i pracuje idealnie. Na postoju da sie pojedyncze szarpnięcia wywołać poprzez znikome pulsacyjne wciskanie pedału gazu ale do takiego stopnia ze praktycznie obroty nie wzrastają. Oraz udało mi się je wywołać w momencie gdy auto mocą wolnych obrotów ciągnie się na jedynce i zaczne gwałtownie skręcac na boki - przy jezdzie na wprost cisza. Test na 2mas przeprowadzony, wydaje się on być sprawny. Pompa sprawdzana , dawki sprawdzane kąt sprawdzany wszystko idealnie, wtryski również nie leją. VAG zero błędów. Terkot słyszalny tylko z zewnątrz w srodku tylko szarpanie czuc. Najprosciej to wywołać w taki sposób ze auto toczy się na luzie na jakiejs górce w tępie , że osoba idąca obok szybkim krokiem idzie na równi z autem. Wtedy idealnie to słychac przy otwartej masce wszystko idzie z komory silnika nie da się dokladniej określic żródła dzwięku. Ogólnie HELP ! Jeżdżę, pytam i albo rozkladają ręce albo zwalają na nastawnik
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Sprawdziłeś wolne koło alternatora, jak się rolka kierunkowa zaciera to, szarpie i terkocze podczas jazdy szczególnie kiedy silnik schodzi z obrotów.Szczewik pisze:terkotanie jest ono niesynchroniczne terka jak chce
Pierwsze ciekawe spostrzeżenie, napewno sprawdze. Jednakże nie terkocze podczas schodzenia z obrotów tylko w momencie gdy silnik pracuje na wolnych i auto sie przemieszcza jak stoi w miejscu jest cisza