sprężarka klimatyzacji a brak mocy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Padła ostatnio diagnoza u elektryka że padło łożysko wewnątrz sprężarki, pierwszym podejrzeniem był alternator dlatego elektryk a nie mechanik to sprawdzal.
Niestety po odebraniu samochodu bez oczywiście naprawy bo ten warsztat się tym nie zajmuje łożysko zaczęło hałasować głośniej i spadła drastycznie moc.
Na trzecim biegu ledwo ciągnie do przodu a przy obrotach około 1700rpm zaczyna falować jakby gaz dodawano i puszczano.
Czy może to być połączone z problemami ze sprężarką??
Miałem regenerowaną turbinę ale nie spawiała ona po zabiegu probemów.Teraz też słychać jak ładnie świszczy podczas jazdy.
Czy jest możliwość wywalenia tej sprężarki tymczasowo??Wiadomo święta to i wydatki :/
Padła ostatnio diagnoza u elektryka że padło łożysko wewnątrz sprężarki, pierwszym podejrzeniem był alternator dlatego elektryk a nie mechanik to sprawdzal.
Niestety po odebraniu samochodu bez oczywiście naprawy bo ten warsztat się tym nie zajmuje łożysko zaczęło hałasować głośniej i spadła drastycznie moc.
Na trzecim biegu ledwo ciągnie do przodu a przy obrotach około 1700rpm zaczyna falować jakby gaz dodawano i puszczano.
Czy może to być połączone z problemami ze sprężarką??
Miałem regenerowaną turbinę ale nie spawiała ona po zabiegu probemów.Teraz też słychać jak ładnie świszczy podczas jazdy.
Czy jest możliwość wywalenia tej sprężarki tymczasowo??Wiadomo święta to i wydatki :/
Napisz kolego jakiego auta to dotyczy. Jeśli jest możliwość, to zdejmij pasek ze sprężarki i możesz jeździć bez niej bo poniżej 5*C i tak sprzęgło się nie załączy. U mnie klima jest na osobnym pasku, a ty podaj jak na wstępie: jakie auto, rocznik, silnik itd.
pzdr
zyggy
zyggy
Jak masz wyłączoną klimę, to sprężarka nie pracuje. Przy kole pasowym jest sprzęgło załączane za pomocą elektromagnesu. Jak masz wyłączoną klimę, to napęd sprężarki jest rozłączony, kręci się tylko wolnobieżka.
Golf mk2 "PANZERWAGEN" Off-Road Swap SYNCRO - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3#p6148733" onclick="window.open(this.href);return false;.
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
Audi 80 B4 1,9 M-TDI 1Z
wlasnie ten hałas jest non stop przy włączonej jak i wyłączonej klimatyzacji, klima grzeje bez żadnych problemów w zimie, nawet teraz pomimo tych problemów z mocą etc,
Jedyne co wiem to to co napisałem jaka diagnoza zapadła i nic więcej :/
Jedyne co wiem to to co napisałem jaka diagnoza zapadła i nic więcej :/
Jak wyżej napisano, sprężarka obecnie nie będzie działać bo jest zbyt chłodno. Trzeba sprawdzić czy koło pasowe sprężarki kręci się wraz ze sprzęgłem? Może tam jest problem, lub hałasuje coś innego.
pzdr
zyggy
zyggy
No i wszystko już wiadomo, brak mocy najprawdopodobniej 99.9% spowodowny przymarznietym paliwem a sprężarka rzęzi nadal a konkretnie łożysko które jest w środku niej,Odłączyć jej się nie da na zime niestety więc czas szukać dawcy...:l/
W tych warunkach wirnik sprężarki stoi, bo sprzęgło nie może być załączone przez elektronikę. Wiosek z tego taki, że rzęzi coś w budowie sprzęgła.
pzdr
zyggy
zyggy