a przy okazji zapytam...który to dokładnie przekaźnik świec żarowych?? chciałbym to gdzieś zobaczyć jakby dało radę.... bo ciężko pali rano a świece i fajki są w miarę nowe...wiem już że jest on w puszce z bezpiecznikami.. ale nie wiem który..
MK3 Napnacz paska wielorowkowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie za 100 punktów... Mk3 1.9 TDI 110+ , chodzi o napinacz paska wielorowkowego... jest to mój trzeci napinacz w przeciągu pół roku.... a każdy z nich po jakimś okresie wyciska z siebie cały smar i zaczyna drżeć, oczywiście sukcesywnie co raz mocniej...macie jakieś pomysły?? bo mnie już ręce opadają....
a przy okazji zapytam...który to dokładnie przekaźnik świec żarowych?? chciałbym to gdzieś zobaczyć jakby dało radę.... bo ciężko pali rano a świece i fajki są w miarę nowe...wiem już że jest on w puszce z bezpiecznikami.. ale nie wiem który..
z góry serdeczne dzięki za pomoc 
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Tak bez powodu to chyba się te napinacze nie psują, musi dostawać jakiś wibracji od reszty napędu poprze pasek, trzeba zrzucić pasek i posprawdza wszystkie koła, czy nic się nie przycina czy nie są zwichrowane, sprawdź wolne koło alternatora jak się zaczyna zacierać/zatrze się to zaczyna szarpać i te szarpanie musi złagodzić napinacz a jak szarpie mocno to i napinacz pada. Koło alternator powinno przenosić napęd tylko w jedną stronę/zgodnie z ruchem paska osprzęty w przeciwną stronę powinno się obracać swobodnie nie przenosząc napędu na alternator.bulyy pisze:Pytanie za 100 punktów... Mk3 1.9 TDI 110+ , chodzi o napinacz paska wielorowkowego... jest to mój trzeci napinacz w przeciągu pół roku.... a każdy z nich po jakimś okresie wyciska z siebie cały smar i zaczyna drżeć, oczywiście sukcesywnie co raz mocniej...macie jakieś pomysły?? bo mnie już ręce opadają....
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
Witam odnosnie napinacza wine ponosi koło na alternatorze tzn...zamontuj ze sprzegiełkeim i problem powinnien zniknąc,ale niech sie wypowidza eksperci w tym temacie 
-
jaszczur
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=88520" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=188196" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=188196" onclick="window.open(this.href);return false;
jaszczur dzięki śliczne za podpowiedź! rozumiem że niestety muszę kupić rolkę ze sprzęgłem do altka... a jeśli przysłałbym Ci zdjęcie altka to dobrałbyś mi tą rolkę?? drugie pytanie odnośnie tego przekaźnika... jakieś propozycje w tym temacie??
pozdrawiam
Gofer III GT TDI+ Moje zielone szaleństwo
-
jaszczur
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
bulyy, dobrałbym foto mi nie potrzebne tylko nr altka i jego amperaż a odnosnie przekaźnika było gdzieś na forum
Re: MK3 Napnacz paska wielorowkowego
Przekaźnik 104.który to dokładnie przekaźnik świec żarowych??
Mam Vaga, serwisuje Nokie.
-
Arek1988gno
- Mały gagatek

- italiano_83
- V.I.P.

Tu jest koło alternatora do Twojego auta, to element "uniwersalny" i pasuje do wielu aut/typów.
http://allegro.pl/kolo-pasowe-alternato ... 34587.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/kolo-pasowe-alternato ... 34587.html" onclick="window.open(this.href);return false;
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
Re: MK3 Napnacz paska wielorowkowego
A faktycznie, mój bład.Arek1988gno pisze:104 ? a nie przekaźnik 103 jest od świec
Mam Vaga, serwisuje Nokie.
-
jaszczur
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
i tu sie myliszitaliano_83 pisze:to element "uniwersalny" i pasuje do wielu aut/typów.
- italiano_83
- V.I.P.

To może podasz te wyjątkijaszczur pisze:i tu sie mylisz
a pisząc "uniwersalny" specjalnie w cudzysłowie miałem na myśli, że jedna i ta sama rolka pasuje do wielu aut i silników.
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
jaszczur alternator to 0123515020 120A....

może mi ktoś te wszystkie przekaźniki wytłumaczyć??? i dlaczego 109 jest odwrócony????

może mi ktoś te wszystkie przekaźniki wytłumaczyć??? i dlaczego 109 jest odwrócony????
Ostatnio zmieniony ndz lis 28, 2010 20:46 przez bulyy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jaszczur
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
italiano_83, miałem kółko ze sprzęgiełkiem niby miało byc do mojego altka(tak mi dali na magazynie)okazało się że było do alternatora valeo a ja mam boscha,różnica?a no w długości gwintu