Szarpnięcie po puszczeniu gazu i dziwny dzwięk

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

czenczek84
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: czenczek84 » sob lis 20, 2010 23:31

Witam!
Mam taki problem gdy jadę i puszczę gaz nie zawsze ale czasami szarpnie silnikiem drugi problem do dziwne drganie takie grzechotanie na wolnych obrotach przy zwalnianiu i najbardziej przy cofaniu. Dźwięk wydobywa się gdzieś z okolic silnika tak jak by drgała jakaś blacha ale wszystkie blachy sprawdzone! ma ktoś pomysł na wymienione problemy????????? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » sob lis 20, 2010 23:50

Sprawdziłeś napinacz paska napędu osprzętu silnika? Czy tylko podczas jazdy słychać ten dźwięk czy na postoju także ?
Szarpanie może wywoływać wiele "rzeczy" choćby uszkodzone wolne koło alternatora wydaje przy tym dość denerwujący dźwięk coś w rodzaju "terkotania"
takie..tyk tyk tyk :)

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

czenczek84
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: czenczek84 » pn lis 22, 2010 20:43

Dźwięk słychać i podczas jazdy i na postoju a najbardziej podczas cofania i dokładnie tak jak piszesz z tym terkotaniem tak się dzieje! jak sprawdzałem napięcie paska to raczej jest napięty ale trochę mnie niepokoi to że sam tłumik przy napinaczu tak lekko się rusza a przy pracy silnika tak jakby drgał. A to koło to powodowało by szarpnięcie samochodem (silnikiem) podczas jazdy i jak to sprawdzić? To pierwsze tzn. terkotanie mnie denerwuje a przerywanie mnie niepokoi???!!!!!

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » pn lis 22, 2010 21:27

czenczek84 pisze: A to koło to powodowało by szarpnięcie samochodem (silnikiem) podczas jazdy
Dokładnie tak, szczególnie podczas przyspieszania, mi aż "kopało" w lewarek - drgał. Najlepiej "zrzucić" pasek napędu i pokręcić samym kołem alternatora, zablokować wałek alternatora i pokręcić kołem w jedną stronę ( przeciwnie do kierunku poruszania się paska napędu) powinno dać się obracać- jeśli nie to się zatarło i podczas jazdy, puszcza i łapię i tak co chwilę powodując drgania/szarpnięcia. Lepiej zająć się tym szybko, bo po czasie dostanie napinacz od tych szarpnięć(a to dodatkowy wydatek), a sam pasek też może strzelić, mi w jednym miejscu wyrwało pasek "gumy" na niemal całej szerokości paska ( w poprzek paska). Sprawdź też ten napinacz, na włączonym silniku, dociśnij go kciukiem mocno i zobacz odgłos umilknie, rolka na napinaczu też lubi się "wykrzaczyć" i wtedy ten "amortyzatorek" skacze.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”