Czym zastapić AUY

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

richi9
Mały gagatek
Mały gagatek

Czym zastapić AUY

Post autor: richi9 » pn lis 08, 2010 21:20

Mam problem w alhambrze silnik jest do wywalenia(krzywy wał wynik regenerowanej turbosprężarki)... Czym moge zastąpić taki silnik czy AJM czy może tym 101 konnym (nie znam oznaczenia)...Oczywiscie osprzet będzie z mojego silnika razem z pompowtryskami...
Dla dociekliwych silnik mam zaniżona kompresje na 3 cylindrach i mechanik zapowiedział krzywy wał .Mnie to nie do konca sie tak wydaje może zawory??Silnik kopci po rozruchu na biało i mocno telepie przezz koło 1 minutę, pompki podobno w normie...Ale pali od kopa...Prosze o pomoc.

Tommi029
Mały gagatek
Mały gagatek

Czym zastapić AUY

Post autor: Tommi029 » pn lis 08, 2010 22:55

W starym silniku korbowody do zmiany-krzywe.

A silnik-słupek podejdzie każdy poprzeczny 1.9 PD.
od 90 do 150 KM.
Ale ja bym korby zmieniał, szkoda kasy na silnik. Zdejmij miske to sie dowiesz-widac na oko a pracy na 30 minut.

A i zmień mechanika-jak mówi że krzywy wał i auto pali i sie kręci to bardzo ŹLE o nim świadczy.

richi9
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Czym zastapić AUY

Post autor: richi9 » wt lis 09, 2010 20:01

Mechanika na poczatku zmieniłem:)
Na trzech cylindrach jest niższe cisnienie wiec wymiana samego korbowodu nie wiele da...pozatym wymiana korbowodu to poważna robota, nowe panewki... Czy wiesz kolego gdzie dostane w krakowie pewny silnik...
bardzo prosze o pomoc bo jestem zdesperowany, a na alledrogo silnikisa po 1500 - 2000pln a pewności nie ma...

Tommi029
Mały gagatek
Mały gagatek

Czym zastapić AUY

Post autor: Tommi029 » wt lis 09, 2010 20:35

"Na trzech cylindrach jest niższe cisnienie wiec wymiana samego korbowodu nie wiele da." - dlaczego, one są zgięte i dlatego małe ciśnienie.
Trzeba zrzucic głowice i miske i wszystko jasne-wtedy ewentualnie szukac silnika.

A używany i pewny silnik to chyba nigdzie, zawsze i wszędzie jest ryzyko.

richi9
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Czym zastapić AUY

Post autor: richi9 » wt lis 09, 2010 21:07

Ta na pewno sa zgięte ale mnie sie wydaje że jezeli tak to gładzie cylindrów mogły zostac wyrobione nierównomiernie po bokach...Rozumiesz? Skos wynikajacy z nie prostopadłego działania siły w stosunku do denka jak i do korb to juz dno ...Ale nie bede sie upierał...
Rozruch jest masakryczny bu bu bu bu i siwy dym a po 30 sekundach cisza i ładne terkotanie, i zero dymienia...Olej w cylindrach...? Turbawa jak poszła to pekł wirnik i po tym pewnie silnik palnoł...Tak pluła olejem że po 20 sekundach z pełnego stanu oleju była końcówka...To tez daje do myslenia coś ala silnik przytarty...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”