Spadek mocy! (Sharan TDI 110KM 99r.)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Spadek mocy! (Sharan TDI 110KM 99r.)
Mam następujący problem:
Niedawno wymieniałem mechanizm wycieraczek i przez przypadek odłączyłem przewód elastyczny zakończony kątowym wtykiem od czarnego zbiorniczka umieszczonego w podszybiu niedaleko wycieraczek od strony kierowcy.
Przy odłączeniu tej rurki było słychać syczenie.
Po tym fakcie samochód jedzie jakby miał co najwyżej 80KM?
Kolego twierdzi że:
"zazwyczaj na 100% skoro łopatki turbiny się nie zacinają to powodem są nieszczelności na wężykach podciśnienia, " - czyli wyrównało się ciśnienie.
Czy mogę sam to naprawić jeśli tak, to jak??
Rurkę oczywiście włożyłem w to samo miejsce, ale nic nie pomogło.
Z góry dziękuję za pomoc!
Niedawno wymieniałem mechanizm wycieraczek i przez przypadek odłączyłem przewód elastyczny zakończony kątowym wtykiem od czarnego zbiorniczka umieszczonego w podszybiu niedaleko wycieraczek od strony kierowcy.
Przy odłączeniu tej rurki było słychać syczenie.
Po tym fakcie samochód jedzie jakby miał co najwyżej 80KM?
Kolego twierdzi że:
"zazwyczaj na 100% skoro łopatki turbiny się nie zacinają to powodem są nieszczelności na wężykach podciśnienia, " - czyli wyrównało się ciśnienie.
Czy mogę sam to naprawić jeśli tak, to jak??
Rurkę oczywiście włożyłem w to samo miejsce, ale nic nie pomogło.
Z góry dziękuję za pomoc!
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
No jak wypuściłęs podciśnienie ze zbiorniczka i włożyłeś przewód z powrotem to nie ma prawa tak być .Chyba że coś uszkodziłeś mechanicznie i jest jakaś nie szczelnośćnostra pisze:Rurkę oczywiście włożyłem w to samo miejsce, ale nic nie pomogło.
Kolega ma rację ,tyle że po założeniu węzyka i odpaleniu auta wszystko powinno wrócić do normynostra pisze:Kolego twierdzi że:
"zazwyczaj na 100% skoro łopatki turbiny się nie zacinają to powodem są nieszczelności na wężykach podciśnienia,
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
a czy mogę zrobić taki test:
wyciągnąć wężyk i zrobić ostrą jazdę testową (wysokie obroty na każdym biegu)
a następnie włożyć wężyk i znów test? (nic się nie stanie bez włożonego wężyka?)
Czyli teoretycznie jeśli jest szczelne to po wyjęcia wężyka powinienem znów usłyszeć syczenie?
A czy mogło się coś w tym układzie zapowietrzyć itp??
a następnie włożyć wężyk i znów test? (nic się nie stanie bez włożonego wężyka?)
Czyli teoretycznie jeśli jest szczelne to po wyjęcia wężyka powinienem znów usłyszeć syczenie?
A czy mogło się coś w tym układzie zapowietrzyć itp??
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Teoretycznie możesz ,a praktycznie to nie wiem co jeszcze tam odetniesz od podciśnienia , bo podciśnieniem jest zasilany też EGR i przynajmniej u mnie serwo wspomaganie hebli .Jak juz chcesz odłaczyć sterowanie turbiny to ściągnij przewód od gruchy przy turbinie i go zaślep czymś .Powinieneś mieć po tym zamuła spowodowanego cięciem dawki przez kompa na skutek przeładowanianostra pisze:a czy mogę zrobić taki test:
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
odłącz ten wężyk od tego akumulatora podciśnienia (tej czarnej banieczki) i koniec wężyka zaślep a następnie przejedź się deptając na obroty i sprawdź czy będzie silnik mulił - jeśli nie to pewnie masz ułamany króciec plastikowy w akumulatorze podciśnienia a jeśli nadal będzie mulił to musiałeś uszkodzić wężyk podciśnienia.