Dziwne odgłosy dobiegające z auta

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Golf IV TDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwne odgłosy dobiegające z auta

Post autor: Golf IV TDI » czw kwie 15, 2010 22:16

Witam jestem tu nowy i to mój pierwszy temat tak więc jeśli coś będzie nie tak przepraszam.

Wracając do tematu mam problem z dziwnymi odgłosami dobiegającymi z auta, a mianowicie chodzi o to, że przy dodawaniu gazu coś rzęźi tylko właśnie nie wiem co ten odgłos powoduje i prosiłbym żebyście pomogli mi dojść co powoduje ten dźwięk i w miarę możliwości rozwiązać go.

Jeśli potrzebne będą jakieś dodatkowe informacje to powiedźcie i wtedy dopiszę.
Ostatnio zmieniony czw kwie 15, 2010 22:17 przez Golf IV TDI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » czw kwie 15, 2010 22:23

Najlepiej to było by wrzucić filmik z tym dźwiękiem, a ten odgłos słyszalny jest na postoju po dodaniu gazu czy podczas jazdy? skąd dochodzi z lewej strony z prawej = metaliczny- nasila się wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika, po wciśnięciu sprzęgła i dodaniu gazu też występuje.. potrzebny jest bardzo dokładny opis z uwzględnieniem wszystkich okoliczności występowania tego zjawiska- czy silnik ciepły czy zimny - wsio.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Golf IV TDI
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Golf IV TDI » czw kwie 15, 2010 22:31

Na postoju podczas dodawania gazu i podczas jazdy dodając gazu i rozpędzając się. Ten odgłos słychać od spodu tak jakby to było łożysko. Cichnie po popuszczeniu pedału gazu. Przy wciśniętym i wyciśniętym sprzęgle to samo oraz na silniku ciepłym i zimnym.

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » czw kwie 15, 2010 22:41

To nic innego nie pozostaje jak "wsadzić" kogoś do samochodu żeby dodawał gazu a samemu nasłuchiwać z jakiego miejsca dochodzi ten odgłos. Bo tak to do niczego nie dojdziemy :grin: Po kolei cały osprzęt rozrządu osłuchać i osprzęt napędzany paskiem- alternator - pompa wspomagania - klimatyzacja.

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”