wysokie zużycie paliwa- spowodowane zima czy innym czynnikie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
wysokie zużycie paliwa- spowodowane zima czy innym czynnikie
witam
posiadam golfa 1.9tdi 110km przy spokojnej jezdzie zuzycie na komputrze pokladowym bylo w granicach 4,5-5,0l na 100km natomiast od niedawna przy takim samym styly jazdy sie podnioslo w granicy 5,1-5,8l na 100km nie mam pojecia czym to moze byc spowodowane auto zagrzewa sie normalnie osiaga temperature 90stopni bez problemu.
Myslalem ze to niska temperatura powietrza ale ostatnio jak jechalem to bylo +2C i spalanie dalej bylo wyzsze.Moze trzeba poprostu poczekac az sie ociepli i spalanie znowu wroci do normy?
proszę o pomoc i doradę zorientowanych w temacie !!!
posiadam golfa 1.9tdi 110km przy spokojnej jezdzie zuzycie na komputrze pokladowym bylo w granicach 4,5-5,0l na 100km natomiast od niedawna przy takim samym styly jazdy sie podnioslo w granicy 5,1-5,8l na 100km nie mam pojecia czym to moze byc spowodowane auto zagrzewa sie normalnie osiaga temperature 90stopni bez problemu.
Myslalem ze to niska temperatura powietrza ale ostatnio jak jechalem to bylo +2C i spalanie dalej bylo wyzsze.Moze trzeba poprostu poczekac az sie ociepli i spalanie znowu wroci do normy?
proszę o pomoc i doradę zorientowanych w temacie !!!
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
komp jest niespecjalnie dokładny ... szczególnie w pomiarach łączonych..adi2905 pisze:witam
Sprawdź spalanie inaczej.. poczekaj aż zapali się rezerwa .. skasuj licznik przebiegu dziennego w tym momencie.. zatankuj auto spisz ilość paliwa i śmigaj do momentu aż zapali się rezerwa ponownie.. potem oblicz średnią to bardziej wiarygodny pomiar..
zuzycie
no wlasnie sie zastanawiam czy w zimie to normalne bo w sumie skok nie jest az taki duzy okolo 0,5l na 100km ale kolega ma golfa tym samym silnikiem i powiedział ze jego komputer pokazuje spalanie takei same jakie mial przy normalnej temperaturze moze o 0,2 wieksze..
- Kristensen
- Użytkownik
spalanie
no możliwe ze klamie-tego nie wiem.
Ale nawet jak mi sie auto zagrzeje do 90C to spalanie ponizej 5,1 nie chce zejsc a zazwyczaj spadalo do 4,6 jak sie zagrzal. Bo jak sie auto zagrzej to chyba bez roznicy czy stoi w cieplym garazu czy nie bo mi chodzi o rozgrzane auto wiadomo ze zanim silnik sie zagrzeje to spalanie jest duzo wyzesze. No a u mie wychodzi ze tak o 0,6l sie zwiekszylo.Wiec nei wiem czy jest cos z autem nie tak?filtr paliwa zmienialem w zeszlym togodniu bo jzu mi auto zleksza mulilo.
dzięki za wasze opinie
Ale nawet jak mi sie auto zagrzeje do 90C to spalanie ponizej 5,1 nie chce zejsc a zazwyczaj spadalo do 4,6 jak sie zagrzal. Bo jak sie auto zagrzej to chyba bez roznicy czy stoi w cieplym garazu czy nie bo mi chodzi o rozgrzane auto wiadomo ze zanim silnik sie zagrzeje to spalanie jest duzo wyzesze. No a u mie wychodzi ze tak o 0,6l sie zwiekszylo.Wiec nei wiem czy jest cos z autem nie tak?filtr paliwa zmienialem w zeszlym togodniu bo jzu mi auto zleksza mulilo.
dzięki za wasze opinie
zuzycie
tak tez zrobie jutro kupie filtr powietrza, zmienie i zobacze co potem bedzie grane
dzieki za wszystkie podopwiedzi
dzieki za wszystkie podopwiedzi
Całkowicie normalny objaw, więcej spalasz na utzrymanie temperatury silnika, no i oczywiście grzejesz kabinę co też nie jest bez różnicy dla spalania.
P.S. Człowiek w mrozie też więcej spala (zjada), żeby utrzymać temperaturę ciała.
A z tą wymianą filtra co 7kkm to trochę nadgorliwość uważam.
P.S. Człowiek w mrozie też więcej spala (zjada), żeby utrzymać temperaturę ciała.
A z tą wymianą filtra co 7kkm to trochę nadgorliwość uważam.
Ostatnio zmieniony pn lut 08, 2010 15:08 przez popo666, łącznie zmieniany 1 raz.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Filtr ma prostą budowę :odpowiedni rodzaj papieru ,klej , gumowa uszczelka .Wszystkie bedą dobre byle nie jakaś chińszczyzna bo oni nawet to potrafią żle zrobićadi2905 pisze:Chodzi mi o to czy firma akurat ma znaczenie?
Tak jak wyżejadi2905 pisze:Bo ostatnio zmienialem filtr paliwa i kupilem tanszy i wszystko chodzi bez zarzutow.
Ostatnio zmieniony pn lut 08, 2010 18:03 przez munior, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018