[mk2] Diesel nie pali na zimnym na "ssaniu"..
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] Diesel nie pali na zimnym na "ssaniu"..
Witam wszystkich i od razu chcę powiedzieć ze nie wiem gdzie się przywitać.
Od niedawna posiadam Golfa 2 z silnikiem 1.6 Diesel. Ogólnie auto to przysłowiowy "trupek" ale jakoś toto jeździ. Problem nastał jak zaczęły się mrozy i auto nie chciało odpalać.
Pierwsze co to świece - okazało się że 3 były spalone jedna dobra.
Na drugi dzień rano znowu lipa - golf został pod blokiem bo --- nie odpalił.
Po kilkunastu dniach prób okazuje się że auto łapie ale BEZ SSANIA - po prostu jak ssanie wyciągne to nie chce w ogole zapalić, a bez ssania kilka razy pokaszle, pokaszle aż w końcu łapie i auto chodzi.
Jest to stary zardzewiały golf którym jeżdze tylko do pracy i chce jak najmniej inwestować w ten samochód ze względu na karoserie. Dodam tylko że jak już zapali i chwile poklekota to potem pali od strzała (jak już złapie temperaturę)
Macie jakieś wskazówki/porady??
Acha, jak zatrybi to kopci przez około minutę na szaro/niebiesko, najdziwniejsze jest to że nie zauważam ubytku oleju w silniku.
Od niedawna posiadam Golfa 2 z silnikiem 1.6 Diesel. Ogólnie auto to przysłowiowy "trupek" ale jakoś toto jeździ. Problem nastał jak zaczęły się mrozy i auto nie chciało odpalać.
Pierwsze co to świece - okazało się że 3 były spalone jedna dobra.
Na drugi dzień rano znowu lipa - golf został pod blokiem bo --- nie odpalił.
Po kilkunastu dniach prób okazuje się że auto łapie ale BEZ SSANIA - po prostu jak ssanie wyciągne to nie chce w ogole zapalić, a bez ssania kilka razy pokaszle, pokaszle aż w końcu łapie i auto chodzi.
Jest to stary zardzewiały golf którym jeżdze tylko do pracy i chce jak najmniej inwestować w ten samochód ze względu na karoserie. Dodam tylko że jak już zapali i chwile poklekota to potem pali od strzała (jak już złapie temperaturę)
Macie jakieś wskazówki/porady??
Acha, jak zatrybi to kopci przez około minutę na szaro/niebiesko, najdziwniejsze jest to że nie zauważam ubytku oleju w silniku.
Ostatnio zmieniony pt sty 22, 2010 21:36 przez bobasspr, łącznie zmieniany 2 razy.
Przewody szczelne, paliwo z pierwszej reki ( nie zadne ruskie) + skydd do baku, nie mam jeszcze pewności co do kompresji - czy da się to jakoś łopatologicznie sprawdzić??
No i jak się ustawia początek wtrysku??
P.S. Jak długo powinna świecić kontrolka od grzania świec?? Oczywiście chodzi mi o start rano.
No i jak się ustawia początek wtrysku??
P.S. Jak długo powinna świecić kontrolka od grzania świec?? Oczywiście chodzi mi o start rano.
Ostatnio zmieniony pt sty 22, 2010 21:56 przez bobasspr, łącznie zmieniany 1 raz.
Dymienie pozwala zdjagnozować usterkę:
-czarny dym -wtryski, pompa, brak powietrza
-biały dym -początek wtrysku, jeśli pokazuje się przy odpalaniu i silnik kuleje to może się zapowietrzać.
-niebieski dym -pali olej, słaba kompresja.
[ Dodano: 22 Sty 2010 20:58 ]
Przy małej kompresji silnik ciężko pali na ciepłym, nie ma mocy i szarpie, po odkręceniu korka oleju wylatują spaliny.
Kontrolka bierze sygnał z czujnika temperatury i od niego zależy jak długo się pali, generalnie jeśli temperatura płynu przekroczy 60 stopni to już się nie zapala.
-czarny dym -wtryski, pompa, brak powietrza
-biały dym -początek wtrysku, jeśli pokazuje się przy odpalaniu i silnik kuleje to może się zapowietrzać.
-niebieski dym -pali olej, słaba kompresja.
[ Dodano: 22 Sty 2010 20:58 ]
Przy małej kompresji silnik ciężko pali na ciepłym, nie ma mocy i szarpie, po odkręceniu korka oleju wylatują spaliny.
Kontrolka bierze sygnał z czujnika temperatury i od niego zależy jak długo się pali, generalnie jeśli temperatura płynu przekroczy 60 stopni to już się nie zapala.
Ostatnio zmieniony pt sty 22, 2010 21:59 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
Podłącze się do tematu.
Ponieważ u mnie podobny problem. Różnica jest taka że pali bez ssania czy to był mróz czy nie od strzała jednak kiedy chcem zapalić na ssaniu to marne szanse na odpalenie rakiety
Wszystko co potrzebne do rozruchu jest nowe. Tzn aku, świeczki, ostatnio zrobiony bendix na rozruchu. Filtr paliwa i do tego dałem zaworek za filter żeby to sie nie zapowietrzał układ. Dla pewności.
Ponieważ u mnie podobny problem. Różnica jest taka że pali bez ssania czy to był mróz czy nie od strzała jednak kiedy chcem zapalić na ssaniu to marne szanse na odpalenie rakiety

Wszystko co potrzebne do rozruchu jest nowe. Tzn aku, świeczki, ostatnio zrobiony bendix na rozruchu. Filtr paliwa i do tego dałem zaworek za filter żeby to sie nie zapowietrzał układ. Dla pewności.
Ostatnio zmieniony czw kwie 15, 2010 11:26 przez Radek90, łącznie zmieniany 2 razy.

Ok ja rozwiązałem problem. Problem tkwił w cewce rozrusznika. Rano poszedłem zapalić auto i wogóle nawet obrotu nie dał rozrusznik i padło na cewkę. Cewka siedzi nowa i pali bez problemów nawet nie ma problemów po nocce. Na przyspieszaczu teraz pali normalnie więc u mnie to nie był raczej inny problem.

- Kontakt:
Domyślamy się wszyscy że masz na mysli elektromagnes ?bo chyba nie uzwojenie w stojanie rozrusznika ?Radek90 pisze:Ok ja rozwiązałem problem. Problem tkwił w cewce rozrusznika.
Ostatnio zmieniony pt maja 07, 2010 13:23 przez munior, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
Nie wiem jak to się nazywa fachowo, jak kupowałem to mówiłem że cewka to wiedzieli o co chodzimunior pisze:Domyślamy się wszyscy że masz na mysli elektromagnes ?

[ Dodano: 07 Maj 2010 13:25 ]
Chodzi o tą cześć rozrusznika co się do niej przykręca kable.