Temperatura silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

macbat
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Temperatura silnika

Post autor: macbat » pn sty 11, 2010 21:47

Witam

mam problem od dawien dawna mianowicie caly czas temperatura silnika mi spada badz rosnie momentalnie czyli jade sobie jest 90 stopni po 1 sek jest zero i tak caly czas dopowiem jeszcze ze wcale nie musi byc to 90 np 50 i tez potrafi spasc do zera . komputer nie wykazal bledu profilaktycznie wymienilem czujnik g62 chyba ten od temperatury i termostat efekt? dalej to samo. prosze o pomoc :(

Awatar użytkownika
MIT
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: MIT » pn sty 11, 2010 22:01

Witam. To że widzisz jak wskazówka od temperatury pokazuje różne wartości w krótkim czasie nie oznacza i na pewno tak nie jest ze temperatura płynu tak skacze...stawiam na zaśniedziale styki bądź uszkodzony czujnik G2 odpowiedzialny za wskazania temp.na blacie.Połącz się z instruments i zobaczysz zapisany w sterowniku błąd właśnie tego czujnika G2.Pozdrawiam.

Obrazek
115/285 => 138/347

macbat
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: macbat » pn sty 11, 2010 22:04

MIT pisze:Witam. To że widzisz jak wskazówka od temperatury pokazuje różne wartości w krótkim czasie nie oznacza i na pewno tak nie jest ze temperatura płynu tak skacze...stawiam na zaśniedziale styki bądź uszkodzony czujnik G2 odpowiedzialny za wskazania temp.na blacie.Połącz się z instruments i zobaczysz zapisany w sterowniku błąd właśnie tego czujnika G2.Pozdrawiam.
wlasnie ten czujnik jest nowy pomylilem nazwe z g62 na g2 tak wiec juz nie wiem kolega mechanik tak igarazowy powiedzial ze to tez moze byc tablica zegarow ale cos mi sie nie chce wiezyc i mam pytanie dodatkowe czy mozna z tym jezdzic ? i czym to grozi jesli nie

p.s. komputer nie wykazuje bledu testowany w aso pod tym katem wiec odpada

dzieki !!!
Ostatnio zmieniony pn sty 11, 2010 22:05 przez macbat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
GoF
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: GoF » pn sty 11, 2010 22:23

Też tak miałem. Temperatura nagle spadała do 0 a później gwałtownie rosła i tak w kółko aż się nie nagrzał do 90 stopni to już dalej pokazywał poprawnie. Podłączyłem kompa i był błąd czujnika temperatury ale za to np jak miałem na zegarach 60 stopni to na kompie pokazywał poprawnie. Więc myślałem, że uwalony jest czujnik od zegarów a ten do kompa jest ok (jeśli się nie mylę to w jednej obudowie są 2 czujniki - jak gadam głupoty to poprawcie mnie).
Poruszałem wtyczką od czujnika bo myślałem, że może tam nie łączy to było jeszcze gorzej i częściej wariował wskaźnik. Nie miałem jak przeczyścić styków bo słaby dostęp to parę razy zdjąłem i założyłem wtyczkę na czujnik i od tamtej pory problem się rozwiązał jest ok.
Można spróbować psiknąć tam jakimś płynem do styków bo może tam po prostu nie łączy.

macbat
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: macbat » wt lut 16, 2010 21:09

sorry za odgrzebanie ma ktos fote na silniku gdzie ten czujnik g2 jest dokladnie ?

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indyczes » wt lut 16, 2010 21:39

Z tyłu pompy vacum-troche poniżej.

Awatar użytkownika
Kulon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kulon » wt lut 16, 2010 21:48

macbat pisze:sorry za odgrzebanie ma ktos fote na silniku gdzie ten czujnik g2 jest dokladnie ?
g62
Obrazek

Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”