Chemia pomoże...

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Chemia pomoże...

Post autor: oldstaszek » wt gru 15, 2009 23:23

Kilkanaście dni temu zrobiłem z kolegą mechanikiem sprawdzenie jednego preparatu na jego autku.Autko to Land Rover z turbodieslem 6-ścio garowym.
Objawy: źle palił z ranku pomimo że jeszcze nie przymroziło i jak ciepły to też nie za bardzo.
Na drodze - jak dał "po garach" to za nim czarna zasłona...
Wykręcił świece żarowe(nie chciało mu się wyciągać wtrysków) i przez otwory psiknął preparat.Odczekał 20 minut, przekręcił parę razy rozrusznikiem - trochę wydmuchało brudów i wkręcił świeczki.Zdemontował także kolektor ssący na głowicy - zalepiony tak kolektor jak i intercooler osadami smołowymi(do mycia).
Rozruch bez kolektora ssącego...
Silnik odpalił "od strzała" i po depnięciu na gaz minimalnie przydymił( w pomieszczeniu).
Specjalnie podjechałem do niego po kilku dniach aby zdał relację z późniejszych jazd.
Stwierdził krótko: jest DOBRZE! Pali bez problemów i nie stawia zasłony dymnej.
Mój wniosek: zeszły odkłady na tłokach i pierścieniach(rowki) a także odkłady w komorze spalania(paliwo szło jak w gąbkę).

Myślę że taka informacja przyda się kolegom z "klekotami"... :pub:

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » wt gru 15, 2009 23:38

oldstaszek, a co to za cud-preparat? :chytry:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » wt gru 15, 2009 23:47

Cuda to zupełnie inna profesja :wink:
Jak widzisz w podpisie - zająłem się niedawno pewną grupą preparatów.
Jednak zanim coś komuś zaproponuję - staram się sprawdzić ich przydatność w zakresie podstawowym a także inne warianty(mam też takie sprawdzenia dla innego preparatu a przeznaczonego do usuwania osadów w silniku przy wymianie oleju. Z zastosowaniem do...mycia intercoolera i całego dolotu).
Myślę że będzie też taki dający radę kierownicom w Garettach - tu jest kilka niuansów związanych z okresem eksploatacji i wynikających z tego odkładów(zagrożenia przy usuwaniu bez demontażu).Dojdę i do tego... :pub:
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 23:51 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 1 raz.

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”