Drgania silnika przy dojeżdzaniu/hamowaniu.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

darkjustice
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Drgania silnika przy dojeżdzaniu/hamowaniu.

Post autor: darkjustice » czw lis 19, 2009 21:36

Otóż mam taki problem w Golfie IV AGR.
Przy dojeżdzaniu/ wytrąceniu prędkości (gdy obroty spadają do ok. 1100-1200) silnik wpada w drgania i nie wiem co może być ich powodem-z czasam robią się uciążliwe.
Silnik AGR 08.98r - koło jednomasowe (zakładam,że poprzedni właściciel nic nie kombinował), więc raczej padający dwumas odpada. :bajer:
Golf jest po lekkim chiptuningu (wykonanym przez poprzedniego właściciela), nie jest doskonały, ale nie ma potężnego Niutona, który by 'zmęczył' sprzęgło (szacuje, iż max. 260-270Nm przy 2200obr/min). :chytry:
Nastawnik odpada, bo oprócz powyższego nie mam problemów z drganiami na wolnych obrotach czy przy przyspieszaniu.
Liczę na Waszą pomoc forumowicze, bo wyczerpały mi się pomysły co może być powodem.
Pozdrawiam :helm:

...a ja palę gume na wstecznym ;]

perki
...
...

Post autor: perki » czw lis 19, 2009 21:43

a to gdy doijezdzasz na biegu czy na luzie ?
mzoe poprostu go dusi bo obrota sa zbyt niskie ... to tak jak bys przy 30 na godzinie wrzucil 5 i chcial jechac
Ostatnio zmieniony czw lis 19, 2009 21:46 przez perki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
karol26
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: karol26 » czw lis 19, 2009 21:44

Sprawdz poduchy pod silnikiem i hamulce , a dokładniej jaki stan klocków z przodu, ostatnio miałem taki przypadek w firmowym focusie c-max, skonczyły się klocki i podczas hamowania telepało autem.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=266857 --->Moje 4 kółka

darkjustice
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: darkjustice » czw lis 19, 2009 22:34

a to gdy doijezdzasz na biegu czy na luzie ?
Dzieje się tak zarówno na biegu jak i na luzie
Sprawdz poduchy pod silnikiem i hamulce , a dokładniej jaki stan klocków z przodu
Co do hamulców mam z nimi problem od czasu zakupu. Nie działało mi wspomaganie, czego powodem była duża nieszczelność na przewodzie podciśnienia vacuum pompy-serwo. Nieszczelność zlikwidowałem domowym sposobem-taśmą izolacyjną, wspomaganie wróciło-hamuje jak żyleta, natomiast przewód jest do wymiany, ponieważ słychać uchodzące ciśnienie (przy wejści przewodu do serwa) podczas pracy silnika, jak i po wyłączeniu.
Na początku myślałem,że to jest powodem drgań, natomiast problem pojawia się niezależnnie czy hamuję czy nie.
Poduchy, łapy silnika sprawdzałem-wyglądają na ok.
Ostatnio zmieniony czw lis 19, 2009 22:35 przez darkjustice, łącznie zmieniany 1 raz.

...a ja palę gume na wstecznym ;]

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Neoarti » sob lis 21, 2009 19:32

mam dokładnie to samo stawiam na nastawnik w pompie

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”