Regulacja dawki paliwa, i obrotów. Recznie.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Regulacja dawki paliwa, i obrotów. Recznie.
Witam byla taka sprawa ze silnik gdy przytrzymalo sie go na obrotach dlugo schodzil z nich. Pomyslelismy ze dawka paliwa jest za duża. I na pompie wtryskowej sa 2 srubki jedna od dawki paliwa 2 od obrotow.
Skrecilismy dawke paliwa i podnieslismy oborty.
I zaczol szybciej schodzic z obrotow. Ale zadzol sie bardziej dygotac.
Moje pytania brzmia:
- czy mozna tak zepsuc silnik ??
- jak to naregulowac odpowiednio ??
- do kogo sie zglosic ??
Bo jednak to chyba nie jest tak dobrze jak powinno byc.
Bo mam wrazenie ze od tego czasu po trasie :
zaczol brac olej,
z bagnetu wydostaje sie olej. Wychodzi z niego. Przedostaje sie przez usczelke.
Objawy po trasie 80 km.
pod filtrem powietrza na dole w obudowe olej.
CZY TO MOZE BYC ODMA ??
Nie bieze wody. Nie ma serka.
Skrecilismy dawke paliwa i podnieslismy oborty.
I zaczol szybciej schodzic z obrotow. Ale zadzol sie bardziej dygotac.
Moje pytania brzmia:
- czy mozna tak zepsuc silnik ??
- jak to naregulowac odpowiednio ??
- do kogo sie zglosic ??
Bo jednak to chyba nie jest tak dobrze jak powinno byc.
Bo mam wrazenie ze od tego czasu po trasie :
zaczol brac olej,
z bagnetu wydostaje sie olej. Wychodzi z niego. Przedostaje sie przez usczelke.
Objawy po trasie 80 km.
pod filtrem powietrza na dole w obudowe olej.
CZY TO MOZE BYC ODMA ??
Nie bieze wody. Nie ma serka.
Ostatnio zmieniony śr paź 07, 2009 01:40 przez Nowicjusz2009, łącznie zmieniany 2 razy.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Wyczyść dolot nowy filtr powietrza paliwa przed zimą i wyczyść odme i powinno być ok
I na pompie wtryskowej sa 2 srubki jedna od dawki paliwa 2 od obrotow.
Jedna jest od obrotów druga od wydatku szczątkowego , żle ustawiliście wydatek szczątkowy i telepie budą , podjedź na ustawienie pompy 40 zł i sprawdzenie kąta wtrysku przed zimą
I na pompie wtryskowej sa 2 srubki jedna od dawki paliwa 2 od obrotow.
Jedna jest od obrotów druga od wydatku szczątkowego , żle ustawiliście wydatek szczątkowy i telepie budą , podjedź na ustawienie pompy 40 zł i sprawdzenie kąta wtrysku przed zimą
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Kolego Nowicjusz2009, jeżeli masz silnik z turbiną (nie wiem dlaczego nie podałeś w profilu?),i piszesz,że długo schodził z obrotów,a na dodatek wszystko w dolocie ocieka olejem,to nic innego nie nasuwa mi się na myśl,niż to,że turbina zrzygała się olejem.Jeżeli jest tak jak ja piszę,to najlepiej odpuść sobie jazdę i szukaj drugiej turbiny,bo jak silnik dobrze się sztachnie tym olejem,to nie zdołasz go zgasić i części z silnika będziesz szukał u sąsiada-po prostu nabierze takich obrotów,że się rozwali.
Jeżeli potrzebujesz więcej informacji,to przede wszystkim podaj co to za silnik.Wtedy i nam będzie łatwiej.
Jeżeli potrzebujesz więcej informacji,to przede wszystkim podaj co to za silnik.Wtedy i nam będzie łatwiej.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Michaś racja ale też ja miałem tak samo po wymianie uszczelniaczy oleju w filtrze juz nie ma
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
-
- Nowicjusz
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Więc jeżeli jest wolnossak i piszesz,że:
Przedostający się nad tłoki olej powoduje wyższe obroty,a przedmuchy kompresji w dół silnika,powodują wyrzucanie oleju przez bagnet i przez odmę,dlatego olej znajduje się puszce filtra i na pewno w samym dolocie,którym także dostaje się do komory spalania,no i oczywiście jest spalany
[ Dodano: 07 Paź 2009 12:12 ]
grandi, silnik może brać olej przez uszczelniacze (zgadzam się z tym jak najbardziej),tylko nie widzę związku z wyrzucaniem oleju przez bagnet
.
Mi to ewidentnie pachnie pierścieniami...
Nowicjusz2009 pisze:zaczol brac olej,
z bagnetu wydostaje sie olej.
to jestem skłonny stwierdzić,że pierścienie tłokowe do wymiany.Nowicjusz2009 pisze:pod filtrem powietrza na dole w obudowe olej.
Przedostający się nad tłoki olej powoduje wyższe obroty,a przedmuchy kompresji w dół silnika,powodują wyrzucanie oleju przez bagnet i przez odmę,dlatego olej znajduje się puszce filtra i na pewno w samym dolocie,którym także dostaje się do komory spalania,no i oczywiście jest spalany

[ Dodano: 07 Paź 2009 12:12 ]
grandi, silnik może brać olej przez uszczelniacze (zgadzam się z tym jak najbardziej),tylko nie widzę związku z wyrzucaniem oleju przez bagnet

Mi to ewidentnie pachnie pierścieniami...
-
- Nowicjusz
Nowicjusz2009 pisze:A mam pytanie jest to mozliwe przez zmienianie tych reczy na popie wtryskowej ??

nie jest to spowodowane tym chyba że dowaliłeś tak dużą dawkę że było za Tobą ciemno to wtedy najprawdopodobniej upiekło silnik
dobre kosztują w granicach 200zł ale jeśli nie umiesz sam tego zrobić to razem z robocizną mechanika wyjdzie cię 500-600zł w zależności od auta i silnikaNowicjusz2009 pisze:A ile takie pierscienie kosztuja ??
-
- Nowicjusz