Dziwny problem z elektryką

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

juszek_89
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwny problem z elektryką

Post autor: juszek_89 » pn sie 10, 2009 22:38

Witam, jestem nowym użytkownikiem na tym forum i mam problem z moim golfem, polega ona na tym że:
-mam problem z zaświeceniem świateł mijania świeca tylko postojowe(muszę wykonać ponowny rozruch silnika lub włączać i wyłączać kilka razy światła);
-podczas włączania kierunkowskazu właczyły mi sie wycieraczki;
-nie mogę zapalić świateł długich

Jeżeli ktoś miał styczność z tym problemem lub wie co może dolegać to proszę o pomoc.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

domel86
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Dziwny problem z elektryką

Post autor: domel86 » pn sie 10, 2009 22:54

juszek_89 pisze:Witam, jestem nowym użytkownikiem na tym forum i mam problem z moim golfem, polega ona na tym że:
-mam problem z zaświeceniem świateł mijania świeca tylko postojowe(muszę wykonać ponowny rozruch silnika lub włączać i wyłączać kilka razy światła);
-podczas włączania kierunkowskazu właczyły mi sie wycieraczki;
-nie mogę zapalić świateł długich

Jeżeli ktoś miał styczność z tym problemem lub wie co może dolegać to proszę o pomoc.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Nie do końca wiem jak sprawa wygląda w Golfie III, ale pewnie dokładnie tak samo zostało to rozwiązane... mój poprzedni samochód to VW Polo 6N, więc praktycznie bliźniak Golfa - też miałem problem z kierunkami, wycieraczkami itp... czasami to wręcz wariowało, czasami nawet dymek z okolic kierownicy leciał ;-> Co się okazało... za kierunki, wycieraczki i resztę odpowiedzialny jest jeden przekaźnik - dwie manetki + taka kostka z przekaźnikiem... styki były tak zabrudzone, zaśniedziałe, cały kurz spada tam... no i od tego dymek sobie leciał a reszta wariowała przy okazji... po zdjęciu i przeczyszczeniu działał jak nowy aż do czasu sprzedaży ( prawie rok )....

juszek_89
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: juszek_89 » wt sie 11, 2009 08:14

Prawda dym też mi leciał pewnego czasu....
Aa może być uszkodzony przełącznik zespolony?

domel86
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: domel86 » wt sie 11, 2009 09:54

pisząc "przekaźnik" miałem właśnie na myśli przełącznik zespolony - nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie poprzednio. u mnie przy objawach, które opisałem wyżej właśnie to on był powodem - styki już zakurzone, zaśniedziałe - po zdjęciu, przeczyszczeniu pomogło ( u elektryka zapłaciłem grosze, bo 20zł - także nie tracisz za dużo... )

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”