Problem z odpaleniem - nie kręci
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z odpaleniem - nie kręci
Witam, po raz drugi zdarzylo mi sie, ze nie moge odpalic auta. Chodzilo wszystko normalnie, zgasilem auto, wrocilem po dwoch minutach, probuje odpalic i nic nie krecilo. Swiece normalnie sie zapalaly i gasly, probowalem kilka razy i dopiero za ktoryms z kolei, gdy przytrzymalem dluzej kluczek - zapalil. Teraz go gasilem i odpalal normalnie. Poza tym, gdy przekrecam kluczyk, mruga mi taka informacja (zdjecie), ale po kilku sekundach gasnie i normalnie wyswietla sie przebieg. Prosze o pomoc
[ Dodano: 06 Maj 2009 22:48 ]
nikt mi nie pomoze?
[ Dodano: 06 Maj 2009 22:48 ]
nikt mi nie pomoze?
Ostatnio zmieniony śr maja 06, 2009 11:38 przez krzban, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
No to w końcu jak?Kręci,czy nie kręci.W temacie napisałeś-nie kręci,więc pomyślałem,że rozrusznik...krzban pisze:rozrusznik jest chyba ok, bo go wykrecilem, zgnity byl ten miedziany przewod, ale jest zalutowany nowy, probowalem go na akumulatorze i wszystko smiga...
Warto też sprawdzić ten cienki kabel idący ze stacyjki do rozrusznika,czy jest w nim napięcie po przekręceniu kluczyka do pozycji-rozruch.
IN02 i IN01 to informacje o tym, że należy wykonać inspekcję samochodu. IN01 to chyba zmiana oleju i filtrów, a IN02 to jakiś gruntowniejszy przegląd... Nie ma się czym martwić. na forum jest gdzieś instrukcja jak to skasować. To jest tylko informacja dla użytkownika na podstawie przebiegu od ostatniej wizyty w serwisie.
Co do rozrusznika - po zapaleniu się się kontrolek i przekręceniu kluczyka co się dzieje? w ogóle nie kręci, kręci powoli, słychać np "cyk" i potem nic?
Jeżeli to ostatnie, to może być bendix albo szczotki (zazwyczaj jedno i drugie) ja miałem tak, że ciepły nie chciał palić, a ostygł to od razu. z resztą to nie reguła.
Może masz luźne / zabrudzone klemy i czasem nie łapie odpowiednio dużo prądu. ja tak kiedyś miałem, jak zapomniał jeden "mechanio" zakręcić jednej klemy.
Co do rozrusznika - po zapaleniu się się kontrolek i przekręceniu kluczyka co się dzieje? w ogóle nie kręci, kręci powoli, słychać np "cyk" i potem nic?
Jeżeli to ostatnie, to może być bendix albo szczotki (zazwyczaj jedno i drugie) ja miałem tak, że ciepły nie chciał palić, a ostygł to od razu. z resztą to nie reguła.
Może masz luźne / zabrudzone klemy i czasem nie łapie odpowiednio dużo prądu. ja tak kiedyś miałem, jak zapomniał jeden "mechanio" zakręcić jednej klemy.
Mój MK3 1.9 TD też nie chciał odpalać, mechanicy chcieli połowę silnika wymienić, dałem jednemu i jakiś zaworek powrotu paliwa wstawił przy filtrze paliwa bo jakieś mini pęcherzyki powietrza tam wypatrzył.... Kij tam skasował 20 dychy plus zaworek chyba 25 wiec looz ale nie podziałało.... zacząłem grzebać sam a nie mam pojęcia o mechanice żadnego (kosmos), za zbiorniczkiem płynu hamulcowego zobaczyłem jakąś małą plastikową obudowę (jak pudełko od zapałek) a w środku przepaloną blaszkę-okazało się że to bezpiecznik od chyba podgrzewania świec żarowych za 1 złote!!! Tak więc zainwestowałem 1 zł i odpala jak nowy!! geniusz, DZIĘKUJĘ. Pozdrawiam