Witam opisze swój przypadek z którym walczę już od miesiąca i nie mogę sobie z nim poradzić. Mianowicie:
Kupiłem swojego golfa 2 miesiące temu. Po zakupie pełne zadowolenie.. do czasu gdy jadąc w korku zaczęły mi blokować hamulce tak że samochodem ciężko było w rzucić 3 bieg, wyjechałem z korku i przy jeździe około 80 km/h wszystko się samo naprawiło do momentu dopóty nie wjechałem ponownie w korek. Obydwa koła przednie były oczywiście okropnie gorące, tył był ok. Po tym incydencie postanowiłem wymienić klocki( były jeszcze na jakieś 10tyś. km) tylne szczeki również wymieniłem, wymieniłem również płyn hamulcowy który przypominał zawiesinę, wszystko cacy odpowietrzone, jazda próbna i... trze!!! , ale tylko lewe przednie koło, co najgorsze w tym wszystkim przy prędkości około 80km/h samochód wpada w wibracje, kierownicą telepie jak wahadło jakieś, co uniemożliwia normalna jazdę. Postanowiłem wymienić gumowy przewód łączący zacisk z metalowym przewodem, nie znacznie pomogło, ale dalej jest ten sam problem tylko ze o mniejszej sile rażenia. Teraz znowu koło się grzeje i wibruje!!. Ręce mi już opadają co to może być.? Znajomy mechanik sugeruje wadę działania jednej sekcji w pompie hamulcowej lub łożysko w piaście które się grzeję, i działa w dziwny sposób na tarcze - co wydaje mi się mało prawdopodobne:) Pomocy może już ktoś się spotkał z takim zjawiskiem??? Za każdą radę serdecznie dziękuję:)
Golf 1.9 TDI Cl 90ps zaciski lucasa tarcze wentylowane bez ABSu z roku 1997
Grzanie się przedniego koła i bicie kierownicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
kupiłem zestaw naprawczy założyłem nowe uszczelki do tłoczka, nie ma na nim żadnych wżerów, wcisnąłem go palcami. prowadnice chodzą również idealnie, co do tarczy to ja skosiło lekko ale od tej temperatury z tym że telepało juz zanim się ona "skosiła" ale, pozatym jezdziłem samochodem gdzie przy hamowaniu kierownice wyrywało z rak bo tak były tarcze pokrzywione ale nie było mowy o tarciu podczas jazdy.