Problem ze szczelnoscia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem ze szczelnoscia
Witam serdecznie. Od dluzszego czasy mam problemy z notlaufem. Wedlug logow zbyt niskie cisnienie rzeczywiste wzgledem wymaganego. Jakis czas temu wymienialem przeplywomierz, niedawno elektrozawor N75, od wczoraj zaczalem sprawdzac caly uklad pod katem szczelnosci, po malu zaczynam sie "chwytac brzytwy". Moje pytanie: wezyk od N75 dochodzacy do tzw. "małżowiny", chodzi konkretnie o ten "dzyndzel" wychodzacy z tej rury do ktorej podlacza sie n75. Czy on powinien byc przytwierdzony do niej na stale.? U mnie ma on jakies 0,5 cm luzu, chodzi mi o to, ze na tej dlugosci wychodzi z rury i chowa sie. Wedlug mnie powinno to byc wszystko szczelne. Zalączam obrazek ( bohater postu zaznaczony na szaro) Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam. 

Ostatnio zmieniony sob mar 28, 2009 13:46 przez saper27, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem ze szczelnoscia
Nieszczelnośc przewodów w AHU na zwykłej turbinie spowodował by przeładowanie, jezeli masz niedoładowanie a wartosci przepływki ok to szukaj nieszczelnosci miedzy turbina a a kolektorem ssącym włącznie z interculerem.saper27 pisze:Witam serdecznie. Od dluzszego czasy mam problemy z notlaufem. Wedlug logow zbyt niskie cisnienie rzeczywiste wzgledem wymaganego. Jakis czas temu wymienialem przeplywomierz, niedawno elektrozawor N75, od wczoraj zaczalem sprawdzac caly uklad pod katem szczelnosci, po malu zaczynam sie "chwytac brzytwy". Moje pytanie: wezyk od N75 dochodzacy do tzw. "małżowiny", chodzi konkretnie o ten "dzyndzel" wychodzacy z tej rury do ktorej podlacza sie n75. Czy on powinien byc przytwierdzony do niej na stale.? U mnie ma on jakies 0,5 cm luzu, chodzi mi o to, ze na tej dlugosci wychodzi z rury i chowa sie. Wedlug mnie powinno to byc wszystko szczelne. Zalączam obrazek ( bohater postu zaznaczony na szaro) Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam. [url=http://images48.fotosik.pl/93/77761e8902c4e628m.jpg]Obrazek[/URL]
Ostatnio zmieniony sob mar 28, 2009 14:05 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Ok, rozumiem. Z tym ze jeszcze przedwczoraj kiedy robilem logi, wartosc przeplywki byla ok (grupa 03) mialem jednak duzo za niskie cisnienie (011). Zaczalem przegladac caly uklad, celem znalezienia nieszczelnosci, przy okazji zdejmowalem wezyki od N75 zeby je sprawdzic. Zeby zdjac wezyk z tej wlasnie rury musialem uzyc sporo sily (wtedy zauwazylem ze "dzyndzel" jest ruchomy). Usterke znalazlem gdzie indziej- dziura w wezu cisnieniowym laczacym rure cisnieniowa z kolektorem (stad slady oleju na kolektorze). Bylem pewien ze to bylo wina moich problemow. Dzisiaj zrobilem nowe logi i co sie okazuje. Cisnienie troche lepsze (ale i tak slabo) a dodatkowo wychodzi ze mi przeplywka tnie. Wrzucam logi i bardzo prosze o jakas rade. Dzieki i pozdrawiam.