Mam taki problem, ogolnie to tylko na zimnym silniku przy odpalaniu i nie ma roznicy czy mam wylaczony czy wlaczony nawiewi, Tak czy siak po wlaczeniu nawiewu wali spalainami przez ~1-2minuty. Pozniej albo juz nie czuje tego zapachu albo juz przestaje.
Co to moze byc? Ile kosztowala by taka naprawa?
Przez to jak czyszce szyby to mam czarną szmatkę....
Sprawdz uszczelkę kolektora wydechowego w Moim golfie jest to samo, wymieniłem tłumik drgań skrętnych (siateczkę) i dalej dymiło okazało się że uszczelka kolektora wydechowego na 1 cylindrze przepuszcza i zasysa spaliny przy uruchamianiu, muszę własnie się umówić na wymianę ten uszczelki.
jak na zimnym - to nieszczelny ukł wydechowy na odcinku od kolektora do złącza elastycznego wraz z tymi elementami. Na ciepłym wali wtedy jak jest mokry silnik od oleju. Najlepiej drobną nieszczelność sprawdzić wieczorem przy pomocy latwrki z rozproszonym światłem - odrazuwidać dymek
Hmm, dzisiaj to jzu w ogole odpalalem, a tu z pod maski dym sie unosi , z prawej strony, silnik nie bierze oleju, na razie tylko przy odpalaniu na zimnym jest to widoczne jak przestoi noc. Zobacze dzisiaj z tą latarką i z kims jutro po nocce, bo samemu to nie zobacze przy odpalaniu skąd to tak ostro wali ...
Ostatnio zmieniony pn mar 02, 2009 13:56 przez xlineage, łącznie zmieniany 1 raz.
albo uszczelka albo zlaczka elastyczna,u mnie urwala sie wczoraj zlaczka elastyczna calkiem w aucie czuc jedne spaliny jutro bede to wymienial bo nie da sie jezdzic auto chodzi jak turbo traktor
chciałbym zapytać kolegów o trudność oraz koszty wymiany uszczelki pod kolektorem i złącza elastycznego. czy dostep do tych elementów jest trudny (w sensie czy np. trzeba bedzie wyciagac silnik?).z gory dziekuje za odpowiedz.
Umnie wyszło, ze jest założona jedna uszczelka od kolektora wydechowego odwrotnie i jest mini szczelina,
nie dalo sie tego zrobic na miejscu, troche zapieczone/przyrdzewiale śruby. (mozna urwac)
Powiedzial ze lepiej zrobic to przy wymianie uszczelki pod glowica, ewentualnie silnik trzeba wyciagac, wiec nie warto robic.