Witam, mam taki problem, ale zacznę od początku posiadam VW Caddy 1.9 tdi 105 km oznaczenie silnika BLS, przebieg 182 tyś km rocznik 2005 od nowości kupione w Polsce, tylko i wyłącznie serwis VW. Półtora miesiąca temu zapaliła się kontrolka oleju na czerwono, i pracownik zdołał już tylko wyłączyć zapłon. Silnik zatrzymał sie. Holowanie do serwisu, zdjęto miskę olejową i wypadły kawałki metalu oraz kółko napędu pompy olejowej. Następnie zdjęto pokrywę zaworów i okazało się że jest uszkodzony 3 pompowtrysk którego sprężyna zrobiła się w chińskie S, samochód zabrałem do domu ponieważ serwis stwierdził że silnik jest zajechany na amen. Po wnikliwej analizie przez zaprzyjaźnionego serwisanta odkryliśmy, że pękła miseczka u góry pompowtrysku (wada materiałowa?) po czym głównym kanałem powrotnym oleju wpadła do miski i uszkadzając sitko w smoku zablokowała pompę olejową.
Zapadła decyzja wyjmujemy silnik, zobaczymy co się da uratować, i tu o dziwo przytarła się tylko i wyłącznie jedna!

panewka, wał poszedł na drobiazgowe mierzenie i po polerowaniu okazało się że ma parametry wału fabrycznie nowego

. Następnie wypad do Berlina do serwisu VW, zakup nowej pompy olejowej, napinacza, łańcucha, wszystkich panewek głównych, korbowodowych, śrub łożysk głównych, uszczelek, simmeringów, czujnika Halla, pompowtrysku, kompletu uszczelnień do pozostałych wtrysków całość 3200zł

.
Następnie montaż auto zapala na strzał i słychać wyraźne pukanie w okolicy głowicy, decyzja pojeździć zobaczyć czy się uspokoi ewentualnie rozleci, auto zrobiło 250km pukanie nie ustało jednak ustała na amen turbosprężarka, która zatarła się, auto zgasło znowu linka, wymiana turbiny na fabrycznie nową i wymiana szklanek. Podczas wymiany dokładnie sprawdziliśmy wałek rozrządu i mostki, wszystko wyglądało na idealne. Poz rozruchu wszystko jest tak samo, silnik puka miarowo, jak jest zimny słychać mocniej jak złapie temperaturę cichutko ale pukanie jest słyszalne, skończyły się pomysły...
Może macie szacowne grono jakieś pomysły co to może być?
Dziękuję za ewentualne rady