Mam problem następujący (Sharan 1,9tdi 116 KM, 114 tys przebieg):
Problemy zaczęły się po wymianie filtra paliwa w ASO VW Gdynia. Powód wymiany paliwa - nie wiem czy był wymieniany wcześniej i po prostu postanowiłem wymienić. Obecnie po przejechaniu prawie 5 tys km od tego czasu (wymiana filtra) samochód kiedy jest zimny poszarpuje mi w czasie przyspieszania powyżej 2500 obrotów. Zaznaczę, że filtr powietrza jest nowy i paliwo było dobre. Szarpanie przypomina jakby w paliwie było powietrze lub woda. PO rozgrzaniu silnika (i wody i oleju) objaw znika. Mam wrażenie, ze problem się pogłębia. Samochód odpala na klik. Przy odpalaniu pojawia się biały dymek w chwili uruchomienia (tylko) i tylko kiedy samochód dłużej stał. Ogólnie samochód nie dymi w czasie jazdy nigdy, nawet kiedy jest zimny. Powiedzmy - jedno buchnięcie dymem tylko w czasie zapłonu.
Czy możliwe jest, że mam nieszczelność na przewodach paliwowych? Komputer nie wykazywał żadnych błędów na włączonym silniku. Turbina ma przejechane 20 tys km (była wymieniana). Ciepły silnik chodzi bez kłopotów, przyspiesza należycie. Czy taki stan świadczy o tym, że wtryski i pompa są OK?
Kiedy należy wymienić świece?
Czytam forum, ale zazwyczaj każdy, kto zaczyna wątek - nie kończy. Nie ma rozwiań tylko gdybania. To nie fair jeśli o coś pytamy i nie opisujemy rozwiązania problemu.
Proszę o kontakt na robus_pl@tlen.pl lub GG 1449220.
Szarpie na zimnym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Szarpie na zimnym silniku
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 20:49 przez Robus_PL, łącznie zmieniany 1 raz.
Z czego to wnosisz?
Na ciepłym i zimnym silniku idzie jak trzeba. No i problem nagle się pojawił zaraz po wymianie filtra paliwa. Poszarpuje w okolicach temp oleju 70-80 st.
Na ciepłym i zimnym silniku idzie jak trzeba. No i problem nagle się pojawił zaraz po wymianie filtra paliwa. Poszarpuje w okolicach temp oleju 70-80 st.
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 16:33 przez Robus_PL, łącznie zmieniany 1 raz.