Ewentualnie co innego może być przyczyną. Za wszelkie wskazówki wielkie dzięki.
Climatronic - nie działa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
lukasz78
Climatronic - nie działa
Kompresor po podpięciu na ostro - z innego aku - startuje, jest ok, czynnik i osuszacz nowy, klima szczelna, mimo wszystko gdzieś tkwi problem tylko nie wiem jak to zdiagnozować. Słyszałem że może to być wina przekaźnika - w którym miejscu one są i jak je sprawdzić?
Ostatnio zmieniony pn cze 02, 2008 07:35 przez lukasz78, łącznie zmieniany 1 raz.
Sam takie coś przerabiałem i niestety nikt nie mógł mi pomoc nawet na forum
Klima była nieuszczelniona to uszczelniłem nabiłem i dalej nie działała (nie załączał sie kompresor) ale oba wentylatory startowały wiec wszystko niby działało jak powinno poza tym nieszczęsnym kompresorem. Na komputerze nie było błędów i wszelkie informacje z kompa świadczyły o tym ze kompresor pracuje. Na krótko kompresor sie załączał wiec sprzęgło było sprawne.
Okazało sie ze moduł (sterownik czy jak zwał tak zwał)) sterujący wentylatorami i sprzęgłem klimy był uszkodzony (u mnie mechanicznie bo został przykręcony przez poprzedniego właściciela tak długa śrubą ze przebił sterownik) i działał połowicznie bo sterował wentylatorami a nie zapinał sprzęgła. Elektryk próbował go naprawić (bo tez sie tym zajmował) ale był za bardzo zniszczony. Po wymianie na sprawny sterownik... chory jestem już przez 2 tygodnie przez ta cholerna klimę
Znajduje sie on z lewej strony podstawy akumulatora (bliżej silnika) stojąc przodem do maski samochodu, wchodzą od spodu do niego 2 wtyczki z przewodami ale nie jest tani bo w salonie zawołali za niego ponad 400 zeta... a może 500
Okazało sie ze moduł (sterownik czy jak zwał tak zwał)) sterujący wentylatorami i sprzęgłem klimy był uszkodzony (u mnie mechanicznie bo został przykręcony przez poprzedniego właściciela tak długa śrubą ze przebił sterownik) i działał połowicznie bo sterował wentylatorami a nie zapinał sprzęgła. Elektryk próbował go naprawić (bo tez sie tym zajmował) ale był za bardzo zniszczony. Po wymianie na sprawny sterownik... chory jestem już przez 2 tygodnie przez ta cholerna klimę
Znajduje sie on z lewej strony podstawy akumulatora (bliżej silnika) stojąc przodem do maski samochodu, wchodzą od spodu do niego 2 wtyczki z przewodami ale nie jest tani bo w salonie zawołali za niego ponad 400 zeta... a może 500
-
lukasz78
ok
Czyli pozostaje sprawdzić:
1. Cewka
2. Moduł/sterownik
A odnośnie bezpieczników to te odpowiedzialne za klimatyzację są "nad/na" akumulatorze?
Jeśli tak to są ok.
[ Dodano: 03 Cze 2008 10:16 ]
No i pupa blada
z climatroniciem, byłem wczoraj u dobrego elektromechanika i sprawa wygląda następująco:
1. Po podpięciu pod komputer pokazuje błąd czujnika nawiewu - czujnika tego jednak nie ma, zarówno w aucie jak i w schematach (dokładnej komendy nie pamietam ale wskazywało na czujnik temp. przy klapach nawiewu do wnetrza - górny, znaleźliśmy prawy za schowkiem, lewy, pod kierownicą, no i górny - fotoczujnik słońca.)
2. Błędu nie da się wykasować
3. Kompresor na tym błędzie podczas testu uruchamia się a podczas włączenia klimy komputer mu na to nie pozwala bo jest błąd którego jednak nie chce wykasować.
Wstepne ustalenia są takie że warto pogrzebać w module bo jak dostała się do niego np. woda może to powodować nieracjonalne błędy i komendy. Może inne sugestie?
[ Dodano: 03 Cze 2008 12:13 ]
Pliz podpowiedzcie coś
1. Cewka
2. Moduł/sterownik
A odnośnie bezpieczników to te odpowiedzialne za klimatyzację są "nad/na" akumulatorze?
Jeśli tak to są ok.
[ Dodano: 03 Cze 2008 10:16 ]
No i pupa blada
1. Po podpięciu pod komputer pokazuje błąd czujnika nawiewu - czujnika tego jednak nie ma, zarówno w aucie jak i w schematach (dokładnej komendy nie pamietam ale wskazywało na czujnik temp. przy klapach nawiewu do wnetrza - górny, znaleźliśmy prawy za schowkiem, lewy, pod kierownicą, no i górny - fotoczujnik słońca.)
2. Błędu nie da się wykasować
3. Kompresor na tym błędzie podczas testu uruchamia się a podczas włączenia klimy komputer mu na to nie pozwala bo jest błąd którego jednak nie chce wykasować.
Wstepne ustalenia są takie że warto pogrzebać w module bo jak dostała się do niego np. woda może to powodować nieracjonalne błędy i komendy. Może inne sugestie?
[ Dodano: 03 Cze 2008 12:13 ]
Pliz podpowiedzcie coś