Problem przy wymianie zawieszenia silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Problem przy wymianie zawieszenia silnika

Post autor: Lukas-182 » ndz maja 18, 2008 14:58

Mam problem z zawiechą silnika (1.6TD).

Strasznie szarpie silnikiem podczas przyśpieszania, gaszenia, a przy wysokich obrotach wpada w wibracje, że aż lewarek od zmiany biegów lata na boki :), stare poduszki w końcu odmówiły posłuszeństwa (z poduszki pod skrzynią biegową leje sie olej, przednia cała zniszczona, guma poszarpana, tylnej pod turbiną nie sprawdzałem, ale pewnie także) z tego co znalazłem na forum jest ich chyba aż 4 sztuki. I tu zaczyna się problem, tylną z prawej strony pod turbiną znalazłem w InterCars, lewą pod skrzynię biegową także, mam kłopot z przednią poduszką, ponieważ ja mam taką:
Obrazek

ale nigdzie nie mogę znaleźć nowej identycznej jak moja stara są tylko takie:
Obrazek

ponadto jest jeszcze jedna poduszka, która nie wiem gdzie się znajduje przy silniku :) :
Obrazek

Kurcze, nie wiem co z tym fantem zrobić... Myślałem nad zmianą całej przedniej łapy, ale czy wtedy montaż nowej poduszki będzie Plug & Play ??, czy otwory montażowe podpasują do tej nowej poduszki ??
Ostatnio zmieniony ndz maja 18, 2008 17:50 przez Lukas-182, łącznie zmieniany 1 raz.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » ndz maja 18, 2008 15:07

coś tam masz dziwne z tą przednią poduszką .... hmm moze to rpzez to Ci sie tak dzieje ...
z tego co mi wiadomo to są tylko 3 poduszki a nie 4

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » ndz maja 18, 2008 15:11

To_mas pisze:coś tam masz dziwne z tą przednią poduszką .... hmm moze to rpzez to Ci sie tak dzieje ...
z tego co mi wiadomo to są tylko 3 poduszki a nie 4
Tak jak napisałem powyżej poduszki są w strasznym stanie, poszarpane, olej z nich wali.
Tez byłem pewien, że są tylko 3 poduszki, ale od czego jest ta czwarta guma pokazana na moim ostatnim zdjęciu ??

Ta przednia poduszka to może jakaś samoróbka, bo mi bardzo przypomina tą montowana z tyłu pod turbiną...

Dodam jeszcze, że sprawa dotyczy uturbionego zwykłego diesla !!! czyli łapy są od zwykłego 1.6D, ale z mojego rozeznania nie robi to chyba różnicy...
Ostatnio zmieniony ndz maja 18, 2008 15:13 przez Lukas-182, łącznie zmieniany 1 raz.

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » ndz maja 18, 2008 15:22

Lukas-182 pisze:Dodam jeszcze, że sprawa dotyczy uturbionego zwykłego diesla !!! czyli łapy są od zwykłego 1.6D, ale z mojego rozeznania nie robi to chyba różnicy...
mocowania są takie same w D jaki i w TD a nawet w benzynie 1.6 :)

Ta łapa przedni dziwna jest ...
Ori powinna być taka : którą sie przykręca tymi samymi śrubami co rozrusznik :))

powiedz jaką masz skrzynie ????(oznaczenie) bo moze ktoś skrzynie wymienił u ciebie na jakieś coś dziennego i musiał przerobić łape ... choc nie wiem czy to mozliwe
Obrazek Obrazek Obrazek
to jest moja łapa no moja na sprzedaż jakbyś czasem chciał to wal na PW jakbyś wymieniał poduszki

Bo skoro mówisz ze są porozwalane to nalezy je wymienić z tym ze Ci powiem ze te poduszki to takie tanie nie będą !!!
w jakiej cenie znalazłeś ??

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » ndz maja 18, 2008 15:40

To_mas pisze:w jakiej cenie znalazłeś ??
Przednia, ta ze zdjęcia za 75zł, tylna pod turbina za 35zł i pod skrzynie także za 35zł, no i ta gumowa z ostatniego zdjęcia za 10zł no i do tego jeszcze łapę silnika, przednią, taka jak twoja za 25zł, wszystko firmy Febi Bilstein

Co do skrzyni, to mam 4S...

Przychylił bym sie do kupna tej łapy wraz z poduszką, ale czy bankowo podejdzie jej montaż ?? Koszt nowego zestawu: łapa+poduszka to około 100zł...

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » ndz maja 18, 2008 17:17

to kup weź paragon i powiedz ze jak nie będzie pasowaćto czy mozesz oddać :P proste :)

strasznie tanio te poduszki znalazłeś ... to gdzieś w sklepie ???

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » ndz maja 18, 2008 17:44

To_mas pisze:strasznie tanio te poduszki znalazłeś ... to gdzieś w sklepie ???
W sklepie, w Malborku, mój ojciec kupuje tam od lat i ma zniżkę na wszystko 20%, oprócz chemii (oleje, farby, itp, bo na te ma tylko 3%) :)

Tak więc, wezmę chyba ta łapę i poduszkę przednią, jak nie będzie pasować to sie odda, w tym sklepie nie będzie problemu :)

adi87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Octavia 1 '99
Silnik: AEE
Kontakt:

Post autor: adi87 » pn cze 02, 2008 22:25

Lukas-182, ta poduszka przednia Twoja to była montowana w pierwszych rocznikach mk2 (chyba w polowie 85 zastosowano nowy typ taki jak pokazał To_mas łapę od tego

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » pn cze 02, 2008 22:56

adi87 pisze:Lukas-182, ta poduszka przednia Twoja to była montowana w pierwszych rocznikach mk2 (chyba w polowie 85 zastosowano nowy typ taki jak pokazał To_mas łapę od tego
To też się nie dawno dowiedziałem :) Nowy typ przedniej poduszki pojawił sie w autkach golf II, jetta od 1986 roku :) Ja mam składaka, nadwozie z 1985 roku, dlatego inną łapę mam. Ale kupiłem łapę i nowy typ poduszki (olejowa). Bez przeróbki sie nie obejdzie, ale jestem dobrej myśli...

Jutro jadę na kanał i montaż wszystkiego, a jest tego trochę, bo robie komplet zawieszenie, tzn: sworznie, gumy i silentbloki przednich wahaczy, łączniki stabilizatora wraz z gumami i silentblokami, wszystkie łożyska kół, tuleje tylnej belki, drążki i końcówki kierownicze. Amortyzatory i sprężyny pozostają, bo są jeszcze w dobrym stanie, niby Kayaba, a już ponad 3 lata na nich jeżdżę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”