Jak odzyskac dawna moc?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak odzyskac dawna moc?
Kupiłem wreszcie MK IV TDI 110KM taki jak chciałem. Mierzyłem stoperem przyśpieszenie od 0 do 100 i wychodzi 11 sek, powtarzalny pomiar. Według katalogu powinno być 10,5s. Wiem, że pomiar stoperem nie jest idealny ale dość miarodajny. Auto z przebiegiem 150 tys. serwisowane, silnik pracuje idealnie, nowy przepływomierz. Co mozna jeszcze sprawdzic / przeczyścić aby odzyskać trochę mocy? to mój pierwszy TDI więc moja wiedza jest znikoma.
Ostatnio zmieniony pt mar 28, 2008 20:47 przez Yacko, łącznie zmieniany 3 razy.
MK IV TDI 110KM - podniesienie mocy
Na początek zaślep EGR,sprawdź Vagiem kąt wtrysku a i tak za jakiś czas będzie brakowac mocy
i zrobisz program.
Ostatnio zmieniony pt mar 28, 2008 16:52 przez androv, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak by co VAG. VCDS
koła zimowe, ale 15 standardowo. Lekko przy starcie mam poślizg kół. Przed zmianą biegów kręcę do 4 tys. W sumie tylko chciałem sprawdzić sprawnośc autka bo do szybkiej jazdy to miałem poprzednie auto BMW E36 328i.cowboy pisze:Yacko, moze masz jakieś koła większe zimowe albo palisz lacka na starcie albo z wolno zmieniasz biegi ?
do ilu kręcisz silnik przed zmianą biegu ?
-
Rafał 8657
- Nowicjusz

Nie robię z tego tragedii, ale niektóre silniki mają jakieś typowe elementy, które mozna wyszyścić/uszczelnić/wymienić i moc się podnosi. TDI nie znam zbytnio dlatego zapytałem na forum.Rafał 8657 pisze:Witam,
Bez urazy ale uważam że przesadzasz zamiast 10.5s do setki robisz w 11s i to w warunkach domowych, chyba szukasz dziury w całym, może pomiar robiłeś na pełnym baku?
Jak masz taki wynik przyśpieszenia i wszystko z autkiem wporzo to nic tylko się cieszyć, a jak chcesz mocy to wirus...
Może chcesz kupic? TDI 110KM z oryginalnym przebiegiem 150 tys. ?souler pisze:jedyny sposob zmienic silnik, a ten sprzedac mi wraz z ospzetem, wiazka, kompem... z niego juz nic nie bedzie
Żartuję. Szukałem długo 110KM bo to moim zdaniem najlepszy silnik w MK IV, nie chciałem PD. Sprawdzę te kąty wtrysków jak radził kolega.
Mój z poślizgiem kół ma 10,3 - 10.5 Wyczysc kolektor ssący EGR, możesz wyciąć kata i to chyba na tyle.Yacko pisze:Może chcesz kupic? TDI 110KM z oryginalnym przebiegiem 150 tys. ?souler pisze:jedyny sposob zmienic silnik, a ten sprzedac mi wraz z ospzetem, wiazka, kompem... z niego juz nic nie bedzie
Żartuję. Szukałem długo 110KM bo to moim zdaniem najlepszy silnik w MK IV, nie chciałem PD. Sprawdzę te kąty wtrysków jak radził kolega.
<wymoderowano>
- Boczkowski_D
- Mały gagatek

- Kontakt:
Re: Jak odzyskac dawna moc?
Czy gdzieś można znaleźć opis jak zdemontować kolektor ssący do przeczyszczenia? Dużo jest z tym roboty?
- Adamm
- V.I.P.

- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
Jak odzyskac dawna moc?
Boczkowski_D, zajrzyj pod maske to zadna filozofia
4 sruby od rurki egr
3 od klapy aszace
6 od kolektora
2 od rury do turbo
3 od oslony ( o ile masz)
pare opasek
4 sruby od rurki egr
3 od klapy aszace
6 od kolektora
2 od rury do turbo
3 od oslony ( o ile masz)
pare opasek
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
- Boczkowski_D
- Mały gagatek

- Kontakt:
Re: Jak odzyskac dawna moc?
Ja mam mk4 1.9 SDI. Tam nie ma turbo więc pewnie trochę inaczej to wszystko wygląda. Może jakieś fotki?