podgrzewanie płynu świecami, czy grzałkami w SDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
podgrzewanie płynu świecami, czy grzałkami w SDI
Kumpel zawzięcie walczy z usterką niedogrzewanego silnika w swoim mk4 SDI. Zimą w ogóle nie sposób nagrzać to auto.
Po ostatniej wizycie u mechanika-elektryka dowiedział się że płyn podgrzewany jest dodatkowo przez jakieś trzy świece, grzałki, czy coś w tym stylu (nie potrafił fachowo tego nazwać) i u niego komputer nie daje sygnału by te „grzałki” w odpowiednim momencie załączyć.
Czy potrafi się ktoś coś wypowiedzieć w tym temacie o co tu może chodzić?
Po ostatniej wizycie u mechanika-elektryka dowiedział się że płyn podgrzewany jest dodatkowo przez jakieś trzy świece, grzałki, czy coś w tym stylu (nie potrafił fachowo tego nazwać) i u niego komputer nie daje sygnału by te „grzałki” w odpowiednim momencie załączyć.
Czy potrafi się ktoś coś wypowiedzieć w tym temacie o co tu może chodzić?
kiss, czujniki temp. są sprawne ( grupa 007)
sprawdź grupę 016 ... u mnie też ECU nie daje sygnału na świece ... sterownik mam stary i nie mam wchodzi mi grupa 016 więc zrobiłęm na włącznik
poczytaj jeszcze to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0

poczytaj jeszcze to http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Ostatnio zmieniony sob lut 23, 2008 16:28 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.
w puszce na ścianie grodziowej są 2 przekaźniki ... jeden przekaźnik załącza jedną świece a drugi przekaźnik dwie świece ... wtyczka ma 3 piny i teraz tak ... środkowy pin (2) przy włączonym zapłonie to +12V a dwa pozostałe ( 1 i 3 ) również +12V .. kiedy ECU daje sygnał na 1 i 3 pinie jest masa więc możesz sterować masą przez włącznik ... kable od ECU ucinasz i wpinasz się w nie ... do 2 pinu dajesz +12 a do 1 i 3 przez włącznik masękiss pisze:damcio151, a możesz coś o tym włączniku napisac?
czujniki temp. mam dobre ... ogólnie wszystko działa jak powinno ale ECU nie daje sygnału na te świece ... w grupę 016 też nie mogę wejść i sprawdzić ich działania więc zrobiłem na włącznikkiss pisze:wcześniej w ogole szukałeś żeby to zrobić tak jak być powinno, czy od razu dałes sobie spokuj i wsadziłes ten włącznik?