wał korbowy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
wał korbowy
Padl mi wal korbowy w aucie, kupic nowy, czy lepiej poszukac u zlomiarzy uzywki?
Jesli tak powiedzcie na co zwrocic uwage przy kupnie uzywki i jakie sa ceny?
Jesli tak powiedzcie na co zwrocic uwage przy kupnie uzywki i jakie sa ceny?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
za nowy to sie chyba nie wyplacisz
Na twoim miejscu pojechalbym do firmy gdzie robia szlify i tam sie zapytal o wal, to chyba najlepsze zrodlo.
Jezeli kupujesz uzywke to musisz patrzec czy nie jest porysowany i najlepiej zmierzyc jaki ma szlif, zeby sie nie okazalo ze jest po ostatnim.
Jakbys kupowal uzywke to ja na twoim miejscu zrobilbymodrazu szlif tego walu
Czy wal jest prosty- tego na oko nie sprawdzisz
Na twoim miejscu pojechalbym do firmy gdzie robia szlify i tam sie zapytal o wal, to chyba najlepsze zrodlo.
Jezeli kupujesz uzywke to musisz patrzec czy nie jest porysowany i najlepiej zmierzyc jaki ma szlif, zeby sie nie okazalo ze jest po ostatnim.
Jakbys kupowal uzywke to ja na twoim miejscu zrobilbymodrazu szlif tego walu
Czy wal jest prosty- tego na oko nie sprawdzisz
- Apsik
- Powered by G60
- Kontakt:
ehhh a odpowiedź jest banalnie prosta
Trzeba wał prtzerobic na wersje pod klin TDI!!!
Jak padł Ci wał?? Pokrzywiłeś go, czy tylko poszedł klin (czesta usterka w AAZtach).
Ja u siebie mam wał od '96 TDI i różnica jest tylko w osadzeniu kółka na pasek rozrzadu - klin jest inny, bardzije przemyslany i ogólnie lepiej rozwiązany.
Jeżeli Twój wał jest prosty, a tylko masz problem z klinem, to szlif + panewki i przeróbka trzpienia pod kółko od TDI.
Jeżeli masz krzywy wał, to albo kupisz dobrą używke TDI w nominale, albo jakiś TD w nominale i przeróbka trzpienia na wersje TDI. W obu przypadkach zalecam szlif i nowe panewki.
Ja u siebie mam wał od TDI i panewki Mahle (1 szlif) - udało mi się wyrwać wał w nominale prosty i ogólnie w super stanie.
Jeżeli chciałbyś modyfikowac wął TD to ja mam moj stary na sprzedaż po taniości - jest w nominale, jest prosty i zabezpieczony olejem - trzpień trzeba przerobić na TDI bo osadzenie klinu TD jest "poszerzone"
Powodzneia
Jak padł Ci wał?? Pokrzywiłeś go, czy tylko poszedł klin (czesta usterka w AAZtach).
Ja u siebie mam wał od '96 TDI i różnica jest tylko w osadzeniu kółka na pasek rozrzadu - klin jest inny, bardzije przemyslany i ogólnie lepiej rozwiązany.
Jeżeli Twój wał jest prosty, a tylko masz problem z klinem, to szlif + panewki i przeróbka trzpienia pod kółko od TDI.
Jeżeli masz krzywy wał, to albo kupisz dobrą używke TDI w nominale, albo jakiś TD w nominale i przeróbka trzpienia na wersje TDI. W obu przypadkach zalecam szlif i nowe panewki.
Ja u siebie mam wał od TDI i panewki Mahle (1 szlif) - udało mi się wyrwać wał w nominale prosty i ogólnie w super stanie.
Jeżeli chciałbyś modyfikowac wął TD to ja mam moj stary na sprzedaż po taniości - jest w nominale, jest prosty i zabezpieczony olejem - trzpień trzeba przerobić na TDI bo osadzenie klinu TD jest "poszerzone"
Powodzneia
It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!
po co szlifApsik pisze:ehhh a odpowiedź jest banalnie prosta
Powodzneia
kup blok bez turbiny i bez pompy wtryskowej
czyli od pokrywy zaworów po miskę olejową
taka operacja w przypadku 1z kosztuje 150 euro
gdzie sam wał kosztuje od 200 do 400 i jeszcze szlif i panewki a gdzie robota ?
a czytać potrafisz ?Apsik pisze:To mi spasuj wał z panwekami tak żeby wszystko było OK i sie przypadkowo nie posypało... ponadto panewki po ~250tkm to raczej nadają sie tylko na jedno ... domyśl się na co.po co szlif
a panewki posadzisz w tym samym miejscu ?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
To co w koncu z tymi panewkami, nowe czy uzywane, szlifowac wal czy nie?ilio pisze:a czytać potrafisz ?Apsik pisze:To mi spasuj wał z panwekami tak żeby wszystko było OK i sie przypadkowo nie posypało... ponadto panewki po ~250tkm to raczej nadają sie tylko na jedno ... domyśl się na co.po co szlif
a panewki posadzisz w tym samym miejscu ?
Z twojej wypowiedzi "ilio" nie wiadomo w koncu co robic.
Piszesz zeby kupic blok a co z panewkami i walem
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Ja bym zalecal tak jak pisze Apsik wal od Tdi w nominale badz TD tez w nominale, zrobic pierwszy szlif + nowe panewki +0,25. Wal od TD w nominale bedzie latwo zdobyc bo dosc czesto sypia sie kliny, z przerobieniem nie ma wiekszego problemu u tokarza.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;