Drgania auta
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Drgania auta
Witam od pewnego czasu wyczułem, że mój Golf dzienie zaczyna drgać przy pewnych pedkościach obrotowych silnika, tzn. na niższych biegach jest to raczej mało wyczuwalne, ale od trzeciego biegu wzwysz bardzo. Aby uniknąć tego efektu musiałbym za każdym razem żyłować silnik. Dzieje się tak w obrębie prędkości obrotowych 1500 do 2000 obr/min, jest to trochę podobne do tego jakby ktoś za mało gazu wciskał i "kangurki strzelał". Dla przykładu na 4 biegu przy prędkości 60km/h auto cały czas drga. Sprawdzałem poduszki pod silnikiem, zmieniałem filtr paliwa, sprawdzałem ustawinia pompy na vag com-ie, szczerze mówiąc nie mam już pomysłów. Dodam tylko, że model silnika to 1Z, 94r, jak na 90PS zbiera się rewelacyjnie. macie jakieś pomysły?
Re: Drgania auta
nastawnik ?MRCZ pisze:Witam od pewnego czasu wyczułem, że mój Golf dzienie zaczyna drgać przy pewnych pedkościach obrotowych silnika, tzn. na niższych biegach jest to raczej mało wyczuwalne, ale od trzeciego biegu wzwysz bardzo. Aby uniknąć tego efektu musiałbym za każdym razem żyłować silnik. Dzieje się tak w obrębie prędkości obrotowych 1500 do 2000 obr/min, jest to trochę podobne do tego jakby ktoś za mało gazu wciskał i "kangurki strzelał". Dla przykładu na 4 biegu przy prędkości 60km/h auto cały czas drga. Sprawdzałem poduszki pod silnikiem, zmieniałem filtr paliwa, sprawdzałem ustawinia pompy na vag com-ie, szczerze mówiąc nie mam już pomysłów. Dodam tylko, że model silnika to 1Z, 94r, jak na 90PS zbiera się rewelacyjnie. macie jakieś pomysły?
odepnij wtyczke od czujnika prędkościomierza przy skrzyni biegów .
i sprawdz czy drgania znikły
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
raczej malo mozliwe zeby cos pokopali
pewnie byl zabrudzony juz wtedy ale przy wymianie uszczelek sie tego nie zobaczy, trzeba wyczyscic i bedzie spokoj
a na poczatek sprawdz tak jak kolega wyzej pisal, odepnij wtyczke predkosciomierza ze skrzyni biegow i sie przejedz, jesli ustapia objawy to nastawnik do zrobienia
pewnie byl zabrudzony juz wtedy ale przy wymianie uszczelek sie tego nie zobaczy, trzeba wyczyscic i bedzie spokoj
a na poczatek sprawdz tak jak kolega wyzej pisal, odepnij wtyczke predkosciomierza ze skrzyni biegow i sie przejedz, jesli ustapia objawy to nastawnik do zrobienia
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Ok dzięki panowie za porady, postaram się w późniejszym czasie zdać relacje co i jak z problemem.
Pozdrawiam
[ Dodano: 09 Sty 2008 22:06 ]
Zabrudzony nastawnik! Po naprawie przyjemność z jazdy
. Podziękowania dla Adamma za cenne wskazówki 
Pozdrawiam
[ Dodano: 09 Sty 2008 22:06 ]
Zabrudzony nastawnik! Po naprawie przyjemność z jazdy

Ostatnio zmieniony śr sty 09, 2008 23:07 przez MRCZ, łącznie zmieniany 1 raz.