Świece żarowe w obiegu płynu chłodzącego.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Kris-THC
- Gadatliwa bestia
- Auto: Polo 9N Audi A3 8P Golf MK4
- Silnik: AHF
- Kontakt:
Odnoszę wrażenie że ostatnio przy ujemnych temperaturach auto nagrzewa się znacznie dłużej i nie wiem czy nie jest to wina nie włączających się 3 świec które są wkręcone w króciec obiegu wody. Sprawdzałem świece i nie wykazują objawów przepalenia. Co jeszcze mogę sprawdzić? Nie wiem gdzie jest przekaźnik lub bezpiecznik który odpowiada za przepływ prądu na te świece być może jest uwalony, przekaźnik świec żarowych tych w głowicy też nie wiem gdzie się znajduje. Jeżeli znacie jakieś metody na sprawdzenie tych elementów to czekam na Wasze propozycje.
A i jeszcze jedno. Jak długo nagrzewają się fotele kierowcy i pasażera? Pasażera działał normalnie a kierowcy nie grzał wcale. Okazało się że pod fotelem kierowcy była rozpięta fioletowa wtyczka. Po wpięciu wtyczki jeździłem ok. 5 minut i oba fotele były zimne...
A i jeszcze jedno. Jak długo nagrzewają się fotele kierowcy i pasażera? Pasażera działał normalnie a kierowcy nie grzał wcale. Okazało się że pod fotelem kierowcy była rozpięta fioletowa wtyczka. Po wpięciu wtyczki jeździłem ok. 5 minut i oba fotele były zimne...
na króćcu ( rura idąca do nagrzewnicy) ale nie wszystkie TDI to miałyzygimar pisze:W kotrym miejscu one sie znajduja??
Kris-THC, w MK3 przekaźnik od tych świec jest na podszybiu ....... sprawdź dokąd dochodzą przewody od tych świec i dojdziesz do przekaźnika i bezpiecznika
[ Dodano: Czw Lis 29, 2007 16:09 ]
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
witam a czy te swiece maja wpływ na uruchamianie zimneo auta odp na priv
max1191, A co to za tajemnice??? Te świece nie maja wpływu na uruchamiany silnik! tylko na nagrzewnice wewnątrz samochodu!max1191 pisze:witam a czy te swiece maja wpływ na uruchamianie zimneo auta odp na priv
niebieski91, z ETKI numer KATALOGOWY świecy jest N10302102 silniki ALH,AGP AGR AHF AJM AOMniebieski91 pisze: czyli przy zakupie mam podac ten numerek który zamieścileś - to numery z oryginału
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
- kosmos5
- Mały gagatek
- Kontakt:
a AFN miał taki "bajer" bo w sumie tez widze u siebie takie 3 kikuty na tyjściu do nagrzewnicy? ktoś wie jakie oznaczenie miały w AFNie?pozdro
CHIP-TUNING DIESEL diagnostyka VAG. sprzedam: pompa 107 j sprawna -nowa!!! , gwarancja, kontrakt gg: 1155601
Przekaxnik swiec podgrzewania komory w silniku ma numer 103 i znajduje sie wewnątrz samochodu pod konsolą . Czyli pod kierownicą . Potrzebne jest odkrecić te plastiki aby sie do nich dostać ... Każdą ze świec sprawdza sie zwykłym próbnikiem na 12 V Podpinasz krokodylek z próbnika do akumulatora + a próbnik przystawiasz do króćca świecy powinna swiecić! Jak nie świeci to spalona! Oczywiscie zdejmujac nasadkę z świecy! Sa jesze inne sposoby miernik , wykrecanie swiecy, zwykly przewod na iskrzenie. Ale uważam ten za prosty nie zawodny , koszt kilka żl. A próbnik powinien byc w każdym samochodzie!Kris-THC pisze: przekaźnik świec żarowych tych w głowicy też nie wiem gdzie się znajduje
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!