Duże spalanie przy hamowaniu na luzie

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Duże spalanie przy hamowaniu na luzie

Post autor: rnav_piwi » pt lis 02, 2007 22:58

Witam.
Analizując momentowe spalanie, zauważyłem, że podczas hamowania (od około 7 kmh do prawie zera) na luzie (nawet ze wciśniętym sprzęgłem) silnik w tym momencie pali około 10-20 litrów, a gdy już się prawie zatrzymam spalanie wraca do normy, czyli 0,8 l/100km. Dodam, że nie towarzyszą temu żadne szarpnięcia ani spadki obrotów, tylko po prostu między 7kmh a 0 wychodzi takie spore momentowe spalanie.
Czym to jest spowodowane? Czy coś jest nie tak z moim Golfem, czy Wy też tak macie?

Pozdro.

VolksWariat
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: VolksWariat » pt lis 02, 2007 23:02

Uroki MFA :P U mnie jest tak że niezależnie na jakim biegu i z jaką jadę prędkością jak puszcze gaz (hamowanie silnikiem) to komputer pokazuje 0.0 :P Myślę że nie ma się czym przejmować. Komputer zawsze trochę przekłamuje.

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rnav_piwi » pt lis 02, 2007 23:04

Akurat zerowe spalanie to prawda. Do silnika nie jest podawane paliwo i faktycznie wtedy nic nie pali. U mnie też to wskazuje, ale w tym przypadku jest to prawda :)

Awatar użytkownika
DJ Tomekk
Born for Diesel
Born for Diesel
Kontakt:

Post autor: DJ Tomekk » pt lis 02, 2007 23:05

rnav_piwi pisze:Czy coś jest nie tak z moim Golfem, czy Wy też tak macie?
Spokojnie, u mnie to samo.Chwilowym spalaniem sie nie przejmuj, wazna jest srednia

[url=http://imageshack.us][img]http://img92.imageshack.us/img92/4581/3jx4.gif[/img][/url]

JESTEŚ Z PODKARPACIA??? ZAPRASZAMY NA WWW.VAG-PODKARPACIE.PL

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rnav_piwi » pt lis 02, 2007 23:06

DJ Tomekk pisze:
Spokojnie, u mnie to samo.Chwilowym spalaniem sie nie przejmuj, wazna jest srednia
Dzięki,
tylko interesuje mnie to, czy faktycznie w tym momencie silnik pali takie duże ilości, czy po prostu jest to błąd komputera?
Bo przecież technicznie nie ma żadnego powodu czemu miałby przy hamowaniu więcej palić?

Awatar użytkownika
DJ Tomekk
Born for Diesel
Born for Diesel
Kontakt:

Post autor: DJ Tomekk » pt lis 02, 2007 23:19

rnav_piwi pisze:
DJ Tomekk pisze:
Dzięki,
tylko interesuje mnie to, czy faktycznie w tym momencie silnik pali takie duże ilości, czy po prostu jest to błąd komputera?
Bo przecież technicznie nie ma żadnego powodu czemu miałby przy hamowaniu więcej palić?
Technicznie nie ma, tak po prostu dziala MFA i musisz sie przyzwyczaic.Tak jak mowilem, ja zawsze patrze na srednie spalanie i ono zawsze jest w normie.

[url=http://imageshack.us][img]http://img92.imageshack.us/img92/4581/3jx4.gif[/img][/url]

JESTEŚ Z PODKARPACIA??? ZAPRASZAMY NA WWW.VAG-PODKARPACIE.PL

VolksWariat
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: VolksWariat » sob lis 03, 2007 00:14

rnav_piwi pisze:Akurat zerowe spalanie to prawda. Do silnika nie jest podawane paliwo i faktycznie wtedy nic nie pali. U mnie też to wskazuje, ale w tym przypadku jest to prawda :)
Jeżeli silnik jest włączony to jak może nic nie palić. Na pewno coś pali. Mfa z resztą jak już mówiłem czasem trochę przekłamuje. Nie ma co sie nie potrzebnie stresować.

Awatar użytkownika
Gobo90
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » sob lis 03, 2007 00:30

eżeli silnik jest włączony to jak może nic nie palić. Na pewno coś pali.
jezeli hamujesz silnikiem to paliwo nie jest podawane bo silnik napędzany jest przez koła..

voss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: voss » sob lis 03, 2007 13:47

rnav_piwi pisze:Dzięki,
no to poprostu sie zattanowmy czy tyle pali.

W momecie kiedy sie toczysz na biegu przy gazie 0% to tzw. "schubabschaltung " wylancza podawanie paliwa wiec silnik mimo ze sie kreci spala 0 l/100km ale tylko do mometu kiedy obr. spadna ponizej ~1100 bo w tym momecie znow podawane jest paliwo zeby "czysto " osiagnac wolna obr. ( bez szarpniec itd. )

Piszesz ze na postuju na wolnych pokazuje
rnav_piwi pisze:0,8 l/100km
co jest bzdura bo wtedy spalanie przeliczone na 100km jest nieskonczenie wielkie
- mozesz tak stojac wypalic wiele litrow a nieprzejedziesz ani metra -

Powinno byc podawane w l/h ( i w Glofie IV jest tak podawane ) wiekszosc TDI pali na wolnach ~0,5-0,8 l/h

a wiec wychodzi ze przez 1h spalisz 0,5l powiedzmy a toczac sie wtedy z predkoscia np. 10km/h przejedziesz w ciagu tej 1h tylko 10km a wiec spalanie wychodzi 5l/100km :bigok:

przelicz to sobie teraz np dla 0,7l/h przy toczeniu sie z 7km/h i juz bedziesz wiedzial czy dobrze pokazuje

ale sie rozpisalem :grin:

pozdr.
voss

Awatar użytkownika
rnav_piwi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rnav_piwi » sob lis 03, 2007 21:30

I wszystko jasne :)
Dzięki, mój błąd, podałem 0,8/100km a faktycznie to jest 0,8/h :D

Pozdrawiam.

Temat do zamknięcia.