Pompa wtryskowa Bosch, spadek mocy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pompa wtryskowa Bosch, spadek mocy
Witam Dzisiaj podczas podróży nagle spadła mi moc silnika Po wciśnięciu sprzegła silnik zgasł Zatrzymałem się i chciałem uruchomić silnik Silnik zapalił z wielkim trudem i powoli wchodził na obroty odniosłem wrażenie jak by układ był zapowietrzony Motor zaczął normalnie pracoweać Wrzuciłem jedynke ruszam Dwójka Trójka Czwórka I wszystko ok. Troche bardziej "agresywna" jazda I ten sam efekt Pedał przyspieszenia w podłodze a silnik schodzi z obrotów Filtr powietrza i paliwa wymieniony Silnik 1,6 TD RA bez IC Co się może dziać? Dzięki
Wymieniłęm pompe i dzieje sie tak samo Filtr powietrza i paliwa został wymieniony Zastanawiam sie czy czasem nie beda przytkane przewody paliwowe jezeli jest mało paliwa w zbiorniku to pompa pociagnie paliwo z dna Pewnie na dnie był jakis syf i teraz gdzies to zalega w przewodach prosze o rade co robic
Wymieniłęm pompe i dzieje sie tak samo Filtr powietrza i paliwa został wymieniony Zastanawiam sie czy czasem nie beda przytkane przewody paliwowe jezeli jest mało paliwa w zbiorniku to pompa pociagnie paliwo z dna Pewnie na dnie był jakis syf i teraz gdzies to zalega w przewodach prosze o rade co robic
Ostatnio zmieniony czw lis 01, 2007 14:07 przez ralliart, łącznie zmieniany 3 razy.
Sprawdź zawór regulujący ciśnienie paliwa wewnątrz pompy wtryskowej a dodatkowo u mnie sam zmieniał obroty jałowe jakby coś go przez moment dosyć znacznie obciążało i powiem że przez długi czas ten zaworek robił mnie w konia.
Ten zaworek jest umieszczony tuż obok nypla doprowadzającego paliwo do pompy, z zewnątrz ma kształt nakrętki z dwoma zcięciami na klucz płaski
Ten zaworek jest umieszczony tuż obok nypla doprowadzającego paliwo do pompy, z zewnątrz ma kształt nakrętki z dwoma zcięciami na klucz płaski
W jaki sposób mam go sprawdzić? jest jakaś szansa na zdjęcie? Wiem że posiadam pompe o nr 068 130 180F czyli doCY/JRarek wamej pisze:Sprawdź zawór regulujący ciśnienie paliwa wewnątrz pompy wtryskowej a dodatkowo u mnie sam zmieniał obroty jałowe jakby coś go przez moment dosyć znacznie obciążało i powiem że przez długi czas ten zaworek robił mnie w konia.
Jeżeli miała by ciągnąc lewe powietrze to gdzie tego szukać? A o co chodzi z tym zaworem cisnienia paliwa przy pompie?Trochim pisze:moze zeczywiście sie coś gdzieś zapowietrza. sprawdź dokładnie czy nie ciągnie lewego powietrza lub może jest gdzieś jakiś syf i jest przypchane
A może zawór odcinajacy dopływ paliwa w ruchomym trzonie Bo na forum jest zajebisty opis pompy wtryskowej Przecztałem że ten zawór odcina dopływ paliwa do ruchomego trzonka I działa jak elektro zawór Ale z drugiej zaś strony Jak by nagle odciął paliwo to silnik zgsnieł A u mnie jest tak że jak mam wciśniety pedał przyspieszenia i ok 4000obr/min to zaczynapowoli schodzić z obrotów Nie ma tego nagłego efektu
Ostatnio zmieniony śr paź 24, 2007 19:22 przez ralliart, łącznie zmieniany 2 razy.
fajnie dzieki Jutro sprawdze Dowiedziałem sie ze moja pompa była rozbierana bo przeciekała Kółko na żółto Osoba która to robiła zna sie na rzeczy bo wiekszośc mechaników w moim mieście oddaje do niego pompy Mowił ze była zle poskładana gorna część Wspomniał coś o jakims zaworku po prawe stronie kółko na czerwono Ze jak tam bedzie ON to jest zle O co mu chodziło? Mowił też ze wymienił oring pod "sworzniem" gazu to pionowe na górze I mysle tak Albo on ja zle poskładał alebo pompa była na wykonczeniu i ktos ja poskladal tak zeby bylo ok Ale przy nastepnej ingerencji juz nie bedzie ok i to akurat na mnie trafiłoTo_mas pisze:ralliart, szczelnośc pompy mozesz sprawdzić zakładająć przeźroczysty węzyk do powrotu paliwa do baku i poptrzeć czy gdzieś bąbelki powietrza nie lecą

Wymieniłem pompe i dzieje sie tak samo Filtr powietrza i paliwa został wymieniony Zastanawiam sie czy czasem nie beda przytkane przewody paliwowe Jezeli jest mało paliwa w zbiorniku to pompa pociagnie paliwo z dna Pewnie na dnie był jakis syf I w przewodach gdzieś to zalega Prosze o rade co robić