Witam wszystkich !!
Na wstepie chcialem napisac ze szukalem na forum jakichs informacji dot. mojego problemu ale nie udało mi sie znalezc.
Od jakiegos czasu pojawil sie problem w moim VW ( GOLF III 1,9 TDI GT SPECJAL )
Po nocy jak jest zimny, dzieje sie cos takiego :
- wsiadam, odpalam i wszystko jest ok ale w chwili gdy ruszam auto zaczyna ( nie wiem jak to dokladnie opisac ) zrywa, skacze, szarpie ... cos w tym stylu. Przy bardzo powolnym ( puszczaniu sprzegla )ruszaniu owe skoki, zrywy sie zmniejszaja... Po rozgrzaniu sie auta skoki zanikaja.
Koledzy, jest ktos, kto moze mi powiedziec co moze byc przyczyna ??
z gory WIELKIE dzieki za pomoc ...
POZDRAWIAM TOMASZ ( tuszoll )
Problem z ruszaniem na zimnym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z ruszaniem na zimnym silniku
Ostatnio zmieniony czw paź 18, 2007 21:22 przez tuszoll, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
- Auto: Leon 1M 1.4 16V
- Silnik: AXP
To że zrywa to może być wszystko, czy silnik zrywa, skaczą obroty czy ogólnie szarpie? Może sprzęgło nie równo bierze i szarpie. Opisz dokładniej. Odpala bez problemu? A to że jakieś tam gti czy specjal to żadna różnica, ważne jest że silnik 1Z.
Myślcie ludzie to nie boli!!!
Chcesz się podpiąć pod VAGa? Daj znać!
Chcesz się podpiąć pod VAGa? Daj znać!
1. Silnik odpala bez problemu i chodzi rowno ( nie skacza obroty ) !
2. To szarpanie pojawia sie tylko przy ruszeniu z pierwszego biegu po dluzszym postoju ( np. rano )
3. Po rozgrzaniu auto chodzi idealnie.
4. Wg mnie to nie jest jakas wada silnika tylko tak jak pisales moze to byc sprzeglo a moze układ jezdny ... nie wiem ....
Bede wdzieczny za kazda wskazowke
Pozdro Tomek
2. To szarpanie pojawia sie tylko przy ruszeniu z pierwszego biegu po dluzszym postoju ( np. rano )
3. Po rozgrzaniu auto chodzi idealnie.
4. Wg mnie to nie jest jakas wada silnika tylko tak jak pisales moze to byc sprzeglo a moze układ jezdny ... nie wiem ....
Bede wdzieczny za kazda wskazowke
Pozdro Tomek
U mnie inna historia, po nocy zimny silnik ma problemy z odpaleniem, zajechałem jeden akumulator, kupiłem drugi, dalej musze nim szarpac jak jest zimny - swieca zarowa chyba dziala - kontrola swieci sie przez chwile i gasnie - ale z odpaleniem jest tragedia.
Samochod jest z 87roku - ssanie ma reczne, na ssaniu rowniez ma problemy z odpaleniem
Samochod jest z 87roku - ssanie ma reczne, na ssaniu rowniez ma problemy z odpaleniem
MK2 -=- 87 rok -=- 1,6 Diesel -=- Wspomaganie -=- Elektrycznie wysuwana antena -=- Sprowadzony z USA !