Wymiana filtra paliwa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana filtra paliwa
Na co trzeba uwazac przy wymianie filtra paliwa ? Mam wlasnie zamiar w sobote postawic auto na kanal i wymiec samemu filtry i olej. Powiem szczerze, ze najbardziej mnie nie pokoi filtr paliwa.
Drugie pytanie jaki olej polecacie do TDI 90 koni ALH.
Drugie pytanie jaki olej polecacie do TDI 90 koni ALH.
Ostatnio zmieniony śr paź 17, 2007 12:29 przez slyszers, łącznie zmieniany 1 raz.
jesli chodzi o olej to 10W40 , ja mam castrol S turbo diesel...
przy filtrze paliwa o nic sie nie musisz bac.mozesz przyciac tylko koncowki wezykow jesli sa juz sparszywiale.mozesz tez zalac filt ropa przed odpaleniem. ja nie zalewalem i raptem 5 razy pokrecilem i zalapalo...
przy filtrze paliwa o nic sie nie musisz bac.mozesz przyciac tylko koncowki wezykow jesli sa juz sparszywiale.mozesz tez zalac filt ropa przed odpaleniem. ja nie zalewalem i raptem 5 razy pokrecilem i zalapalo...
Nie ma tego dobrego, co by na zle nie wyszlo...
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
Pan instruktor nauki jazdy :bigok:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
olek256 pisze:jesli chodzi o olej to 10W40 , ja mam castrol S turbo diesel...
ale lepiej jest zalać to wtedy szybciej złapie pompa! Niezdrowo jest tak piłować popmpę na sucho , podobno szkodzi jej to!
nigdy nie mów nigdy:)
Tylko kup porządny filtr paliwa a nie jakieś badziewie. Jakiś czas temu radziłem się kolegów z forum w tej sprawie, wszyscy radzili mi manna lub knechta, ja osobiście kupiłem ten drugi ok. 80 zeta. Miałem wcześniej problem z pęcherzykami powietrza w układzie po wymianie już ich nie mam. Prawdopodobnie króciec od zaworka w tej marce jest lepiej spasowany jak w innych filtrach? Bo poprzednio tam miałem nieszczelność. No i warto zalać go paliwem przed rozruchem auta. Pozdrawiam i powodzenia!
Za 80 zeta!Tylko kup porządny filtr paliwa a nie jakieś badziewie. Jakiś czas temu radziłem się kolegów z forum w tej sprawie, wszyscy radzili mi manna lub knechta, ja osobiście kupiłem ten drugi ok. 80 zeta.

Trzeba umieć to założyć, ewentualnie oring zmienić.Gebi pisze:Prawdopodobnie króciec od zaworka w tej marce jest lepiej spasowany jak w innych filtrach?
[ Dodano: 18 Paź 2007 17:32 ]
Co do oleju to mobil, shell, valvoline, i castrol (ale nie magnatec)
Prosze bardzo ale poczytaj na forum jak ludziom auta się zachowują po marnej jakości filtrach (zamulenie auta, szarpanie silnikiem itp). Poza tym nie twierdzę, że wszystkie podróbki są do d...y jednak często tak jest. Ja wychodzę z założenia, że na płynach i filtrach się nie oszczędza.arturo pisze:Za 80 zeta! ja już trzeci filtr założyłem i nie ma żadnych problemów najdroższy kosztował 45zł a teraz mam za 28zł jakis niemiecki wynalazek.
Odnośnie montażu to nie jest trudne więc o pomyłkę ciężko a oringi (bo są dwa) zawsze się wkłada nowe tym bardziej, że są w komplecie no nie?arturo pisze:Trzeba umieć to założyć, ewentualnie oring zmienić.