Jaki silnik wstawic: 1Z czy AHU
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Jaki silnik wstawic: 1Z czy AHU
witam wszystkich mam zamiar kupic nowy silnik tdi do mojego gofera [ uzywany] mam na oku silnik o symbolu ahu w swoim mam 1z. co bede potrzebowal do przelozenia. mam zamiar kupic z pompa wtryskowa i wtryskami ale bez turbo i czy to moje turbo od 1z podejdzie do ahu. czy skrzynia tez powinna byc zmieniona. moze ktos wie jakie sa dokładne róznice miedzy tymi silnikami. za pomoc z góry dziekuje;]
Ostatnio zmieniony ndz wrz 23, 2007 18:52 przez Grzegorz 86, łącznie zmieniany 1 raz.
Różnice są minimalne.AHU jest w zasadzie identyczy jak Z1,w danych można zauważyć odrobine wyższy moment ( 210Nm ) niż w Z1 ( 202 Nm ) osiągany przy nieco innej prędkości obrotowej silnika.Może wystąpić różnica przy wtyczce 3-ego wtrysku ( sterującego ) Turbo w jednym i drugim jest bez zmiennej geometrii łopatek ( VTG )i raczej na pewno powinno pasować.
-
- Ma gadane
- Auto: Leon 1M 1.4 16V
- Silnik: AXP
Ale 1Z ma mniejsze turbo przynajmniej te starsze 1Z (brat ma w audi 80) w 1Z turbo jak bardziej u góry i sztangla jest widoczna, w AHU turbo jest w dole a sztangla jest między turbiną a blokiem. Turbo w silniki 1Z z roku 91-93 ma oznaczenie TB0268, a od 94 w górę ma GT1544S. Reszta praktycznie to samo, pompa wtryski itp. Stare 1Z miały bardzo prosty komputer i był ciężki do diagnostyki. Ogólnie to AHU jest zmodernizowaną jednostką 1Z
Myślcie ludzie to nie boli!!!
Chcesz się podpiąć pod VAGa? Daj znać!
Chcesz się podpiąć pod VAGa? Daj znać!