Polo 1Z stuka przy ruszaniu, szarpie przy gaszeniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Polo 1Z stuka przy ruszaniu, szarpie przy gaszeniu
POLO Classic wersja Beverline 1.9 TDI 1Z 1997r. - problemy i jak sobie z nimi poradzić?
Problem nr 1 - Podczas ruszania coś stuka bądź szarpie (dokładnie nie mogę tego określić), gdy już się ruszy ustaje. Czytałem temat odnośnie podobnego problemu, że podczas ruszania trzęsło autem i problemem najprowdopodobniej były poduszki, acz nizupełnie do końca na pewno, podejżenia również padły na sprzęgło, lecz w moim przypadku sprzęgło działa idealnie, nie bierze ani za wysoko ani za nisko. Czy może to być przyczyny wyrobionych gum na stabilizatorze?
Problem nr 2 - Gdy wyłączam silnik strasznie nim rzuca na boki, czy to mogą być poduszki na silniku i czy może to mieć związek z problemem nr 1?
Problem nr 3 - Auto nie jest wyposażone w ABS. Podczas hamowania pedał hamulca mi pulsuje a podczas ostrego hamowania to prawie nogi nie urwie. Czy to mogą być zwichrowane tarcze hamulcowe czy jakiś inny problem np. klocki hamulcowe? Jaki jest koszt tarcz hamulcowych?
Problem nr 4 - Wspomaganie kierownicy jest prawie takie jakby jego w ogóle nie było i podczas maksymalnego skrętu kierownicą na boki piszczy pasek. Czy wymiana paska od wspomagania przywróci działanie wspomagania tak jak powinno. Dodam, że u mnie w passacie wspomaganie działa super kręcę kierownicą jednym palcem.
Problem nr 5 - Nawiewy - jak włącze nawiew na 4 bieg to wiatrak mało nie wyskoczy od obrotów, ale prawie w ogóle nie dmucha czuć jedynie naprawdę leciutki powiew i to we wszystkich pozycjach - czy na szybę czy boki czy do środka. Ktoś mówił mi, że jest tam jakiś filtr i on na pewno jest zapchany dlatego nie "wieje" tak jak powinno. Czy to prawda z tym filtrem?
Problem nr 1 - Podczas ruszania coś stuka bądź szarpie (dokładnie nie mogę tego określić), gdy już się ruszy ustaje. Czytałem temat odnośnie podobnego problemu, że podczas ruszania trzęsło autem i problemem najprowdopodobniej były poduszki, acz nizupełnie do końca na pewno, podejżenia również padły na sprzęgło, lecz w moim przypadku sprzęgło działa idealnie, nie bierze ani za wysoko ani za nisko. Czy może to być przyczyny wyrobionych gum na stabilizatorze?
Problem nr 2 - Gdy wyłączam silnik strasznie nim rzuca na boki, czy to mogą być poduszki na silniku i czy może to mieć związek z problemem nr 1?
Problem nr 3 - Auto nie jest wyposażone w ABS. Podczas hamowania pedał hamulca mi pulsuje a podczas ostrego hamowania to prawie nogi nie urwie. Czy to mogą być zwichrowane tarcze hamulcowe czy jakiś inny problem np. klocki hamulcowe? Jaki jest koszt tarcz hamulcowych?
Problem nr 4 - Wspomaganie kierownicy jest prawie takie jakby jego w ogóle nie było i podczas maksymalnego skrętu kierownicą na boki piszczy pasek. Czy wymiana paska od wspomagania przywróci działanie wspomagania tak jak powinno. Dodam, że u mnie w passacie wspomaganie działa super kręcę kierownicą jednym palcem.
Problem nr 5 - Nawiewy - jak włącze nawiew na 4 bieg to wiatrak mało nie wyskoczy od obrotów, ale prawie w ogóle nie dmucha czuć jedynie naprawdę leciutki powiew i to we wszystkich pozycjach - czy na szybę czy boki czy do środka. Ktoś mówił mi, że jest tam jakiś filtr i on na pewno jest zapchany dlatego nie "wieje" tak jak powinno. Czy to prawda z tym filtrem?
Ostatnio zmieniony pn wrz 10, 2007 11:04 przez mr_simon, łącznie zmieniany 1 raz.
Volskwagen - Das Auto.
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Re: [POLO] Kilka problemów z POLO Classic TDI 1Z
poduchy, sprzeglo lub cos w zawieszeniu. ostatecznie przegubmr_simon pisze:Problem nr 1 - Podczas ruszania coś stuka bądź szarpie...
ma prawo sobie szarpnac, jesli tylko nie lata cala buda, to jest ok. w innym przypadku przyjrzec sie poduchommr_simon pisze:Problem nr 2 - Gdy wyłączam silnik strasznie nim rzuca na boki...
a jak delikatnie hamujesz to wyczuwasz nierowna prace hamulcy? to znaczy czy czujesz, ze jedno kolo lapie mocniej i popuszcza czy hamuje dobrze?mr_simon pisze:Problem nr 3
pasek napedza pompe, jesli piszczy to trzeba wymienic/naciagnac. sprawdz poziom plynu. jesli jest syf to wymien na nowy. pompa pracuje cicho? wspomaganie w pasku bedzie lepsze, bo pewnie jest mocniejsza pompa zamontowana, ale w polo powinno pracowac normalnie, tak zeby dalo sie jedna reka skrecic na postoju.mr_simon pisze:Problem nr 4 - Wspomaganie kierownicy jest prawie takie jakby jego w ogóle nie było
wymien filtr przeciwpylkowy na podszybiu, bo pewnie juz na nim glony rosnamr_simon pisze:Problem nr 5 - Nawiewy
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
mr_simon, po 1 sprawdź te poduszki pod silnikiem !! bo nr 1 i 2 to najprawdopodobniej od niech jest 
co do 3 to nic Ci nie pozostaje jak sprawdzić ściągnąć koło popatrzeć na klocki i tarcze
Jak tarcza jest krzywa troszke to przy chamowaniu kierownica drzy np
Co mozna załatwić u tokarza
choć jak tobie odbija hamulec to raczej tokarz nic nie poradzi...

co do 3 to nic Ci nie pozostaje jak sprawdzić ściągnąć koło popatrzeć na klocki i tarcze

Jak tarcza jest krzywa troszke to przy chamowaniu kierownica drzy np

Co mozna załatwić u tokarza

a płynu od wspomy masz dośc ???mr_simon pisze:Problem nr 4
Dzięki za odpowiedź w temacie.

i koszty 
Sprzęgło odpada, gdyż jest wszystko OK z nim, co poduch i zawieszenie biorę pod uwagę.poduchy, sprzeglo lub cos w zawieszeniu. ostatecznie przegub
Buda nie lata jedynie silnik po jego wyłączeniu, rzuca nim na boki.SouleR pisze:ma prawo sobie szarpnac, jesli tylko nie lata cala buda, to jest ok. w innym przypadku przyjrzec sie poduchom
Hamulce hamują dobrze, nawet bardzo dobrze, tylko to pulsowanie pedała hamulca podczas hamowania.SouleR pisze:a jak delikatnie hamujesz to wyczuwasz nierowna prace hamulcy? to znaczy czy czujesz, ze jedno kolo lapie mocniej i popuszcza czy hamuje dobrze?
Wymienię pasek i płyn, pompa pracuje cicho.SouleR pisze:pasek napedza pompe, jesli piszczy to trzeba wymienic/naciagnac. sprawdz poziom plynu. jesli jest syf to wymien na nowy. pompa pracuje cicho? wspomaganie w pasku bedzie lepsze, bo pewnie jest mocniejsza pompa zamontowana, ale w polo powinno pracowac normalnie, tak zeby dalo sie jedna reka skrecic na postoju.
Czyli już wiem, w czym problemwymien filtr przeciwpylkowy na podszybiu, bo pewnie juz na nim glony rosna

Jak tokarz nic nie poradzi to wymiana zostaje.Jak tarcza jest krzywa troszke to przy chamowaniu kierownica drzy np
Co mozna załatwić u tokarza choć jak tobie odbija hamulec to raczej tokarz nic nie poradzi...

Volskwagen - Das Auto.
Koszty ok 160 za tarcze i ok 70 za klocki (kpl.)mr_simon pisze:Jak tokarz nic nie poradzi to wymiana zostaje.i koszty
zastanawia mnie ten pulsacyjny pedał bo gdyby to dot. tarczy powinny byc dość mocno odczuwane drgania na kierownicy. Ja proponuje CI sprawdzić dokręcenie tylny łożysk - o ile posiadasz bębny).
Co do braku wiatru to 100% filtr kabinowy koszt 12 zł
Byłem na przeglądzie auta i muszę wymienic całe zawieszenie i tarcze z przodu, gumy itp. koszt części wraz z robocizną 1000zł także OK liczyłem na więcej. Co do nawiewu, odziwo jak dobrałem się do wymiany filtra to się okazało, że go w ogóle nie mam i nie ma tej zaślepki od obudowy filtra, dlatego nie wiało do środka. 

Volskwagen - Das Auto.