Dziwny dzwięk po wyłączeniu silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

wojtek_sari
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Dziwny dzwięk po wyłączeniu silnika

Post autor: wojtek_sari » śr wrz 05, 2007 20:11

Panowie mam taki problem:
Po wyłączeniu silnika pojawia się dziwny dzwięk, coś takiego jakby turbo wytracało prędkość, zdaża się to nei zawsze, ale często, raz jest ciszej raz głośno. Troche mnie nie pokoji ten dzwięk bo nie jest zbyt przyjemny ;) Macie pomysły co to może byc?? Silnik AFN :pub:

arturo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arturo » śr wrz 05, 2007 20:54

W AFN jest sprzęgiełko jednokierunkowe w kole pasowym alternatara i to ono może wydawać taki dzwięk! Można to zaobserwować w taki sposób ze trzeba dodać gazu i odrazu wyłączyć silnik. Alternator powinien obracać sie jeszcze przez chwile gdy silnik już zgaśnie z charakterystycznym szumem. Czasami sprzęgiełko zaciera się i wtedy skacze napinacz paska wieloklinowego.

szatanek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: szatanek » śr wrz 05, 2007 21:55

U mnie w AFN-e tez jest tak ze jak gasze silnik to słychac taki zmniejsający sie świst, wydaje mi sie ze to normalne zjawisko wytracania obrotów przez turbine. Chociaz z tym sprzęgiełkiem to fakt, po zgaszeniu silnika alternator tez przez chwile wytraca obroty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”