AFN - Coś ostro łupie pod maska

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Rafit
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

AFN - Coś ostro łupie pod maska

Post autor: Rafit » ndz lip 08, 2007 12:45

No więc sprawa wygląda tak:

Na biegu jałowym coś ostro wali pod maską. Dość szybkie stuki du du du du du, jak dodam minimalnie gazu silnik sie stabilizuje i przestaje to walić. Jak puszcze gaz, silnik dostaje drgań jak każdy diesel i znowu zaczyna głośno łupać. Co to może być odgłos dochodzi jakby ze skrzyni, ale zauważyłem, że przy napinaczu jeden z tych wałków na luzie wpada w spore wibracje i dopiero po dodaniu gazu się stabilizuje to może tak walić ?
Ostatnio zmieniony ndz lip 08, 2007 12:48 przez Rafit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
damcio151
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: damcio151 » ndz lip 08, 2007 12:57

Rafit pisze:ale zauważyłem, że przy napinaczu jeden z tych wałków na luzie wpada w spore wibracje i dopiero po dodaniu gazu się stabilizuje to może tak walić ?
u mnie napinacz dzwoni , jak dodam gazu to przestaje ... możliwe , że u Ciebie dudni :-k
Ostatnio zmieniony ndz lip 08, 2007 12:58 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.

Rafit
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Rafit » ndz lip 08, 2007 12:58

u mnie napinacz dzwoni , jak dodam gazu to przestaje ... możliwe , że u ciebie dudni :-k
No jest takie mocne walenie i widzę, że to koło następne po alternatorze wpada w spore wibracje, więc to może być to tylko, wole jeszcze popytać, abym nie rozwalił silnika jak będę chciał gdzieś pojechać.

Rafit
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Rafit » ndz lip 08, 2007 14:41

Przyglądałem się teraz temu silnikowi i nie wiem co to tak może łupać, jutro podjadę do mechanika i zobaczymy jaka będzie diagnoza.

W wibracje wpada to koło zaraz za alternatorem, ale też zaważyłem, że jak wcisnę sprzęgło to trochę ciszej wali, ze skrzyni może takie walenie dochodzić?
Ostatnio zmieniony ndz lip 08, 2007 14:45 przez Rafit, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”