Co z tą temperaturą? Zagrzewa się.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Co z tą temperaturą? Zagrzewa się.
Witam.Po przerzuceniu podobno dobrego silnika zagrzewa się i dwa razy w ciągu 10min pękł mi przewód od głowicy do nagrzewnicy.Termostat puszcza jak trzeba,a po przejechaniu kilkuset metrów temperatura rośnie w oczach do 100 st.Po zgaszeniu silnika słychać bulgot w przewodach i w chłodnicy.Po odkręceniu korka też bulgocze.Przewody do chłodnicy nadęte i to mocno.Płyn czysty-olej chyba też-sprawdzę jak wystygnie.Nie katowałem go,jazda spokojna.Czy jest jakaś różnica,jeśli zamieni się przewody do nagrzewnicy?Chodzi mi o to,czy nie jest kierunkowa.
Ostatnio zmieniony śr cze 13, 2007 14:26 przez mireko, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdź dobrze termostat,skoro gotuje się czyli zablokowany .Nagrzewnica raczej nie jest kierunkowa ale głowy nie dam.A jak z płynem nie wywala zbiorniczkiem ?
Ostatnio zmieniony śr cze 13, 2007 20:31 przez androv, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak by co VAG. VCDS
po tym co piszesz (spuchniete weze wodne)to wyglada na to ze jest zapowietrzony Podobny problem mial moj kolega w B3 ale benzyna.Za nic w swiecie niechcial sie odpowietrzyc uklad ale w koncu dalismy rade.Jesli odpowietrzanie ukladu nic nieda to niebedzie zbyt wesolo-prawdopodobnie uszczelka pod glowica lub co gorsza (czego Ci nie zycze ) peknieta glowica.Sprobuj go najpierw odpowietrzyc i bedzies widzial co sie dzieje
Re: Co z tą temperaturą? Zagrzewa się.
już Ci napisałem tutaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=107567&start=15 co może być przyczynąmireko pisze:Witam.Po przerzuceniu podobno dobrego silnika zagrzewa się i dwa razy w ciągu 10min pękł mi przewód od głowicy do nagrzewnicy.Termostat puszcza jak trzeba,a po przejechaniu kilkuset metrów temperatura rośnie w oczach do 100 st.Po zgaszeniu silnika słychać bulgot w przewodach i w chłodnicy.Po odkręceniu korka też bulgocze.Przewody do chłodnicy nadęte i to mocno.Płyn czysty-olej chyba też-sprawdzę jak wystygnie.Nie katowałem go,jazda spokojna.Czy jest jakaś różnica,jeśli zamieni się przewody do nagrzewnicy?Chodzi mi o to,czy nie jest kierunkowa.
a czy wentylatory Ci się załączają ? sprawdź natychmiast jak temperatura zaczyna
rosnąć czy termostat otworzył obieg na chłodnicę, jak tak to zerknij na załączanie
wentylatorów
jak to wszystko jest OK, to raczej wychodzi że uszczelka pod głowicą sie kłania ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Dzięki za pomysły,ale takie rzeczy to ja wiedziałem.Boję się że to coś poważniejszego.Zapowietrzenie-możliwe,bo jak mi pękł przewód głowica-nagrzewnica dolewałem wody-mógł być jeszcze zapowietrzony.Dolałem w sumie 8 litrów wody i dalej zagrzewal się po przejechaniu kilkuset metrów.Bulgotało-odkręcałem korek,itd.W końcu jakoś ruszyłem i dojechałem normalnie 23km.
Terz pytania:
-czy przyczyną może być niesprawny korek zbiorniczka wyrównawczego?
-zamienione przewody do nagrzewnicy?
-zacinająca się pompa?
I jeszcze jedno pytanie-może laiczne-co to za "elektrozawór" na przewodzie wodnym między nagrzewnicą,pompą wody i w tym silniku zaślepiłem jeden z przewodów(w starym szedł do lewego broka bloku).Silnik jest po przesypaniu i z tego co wiem,poprzedni właściciel też go zmieniał.
Termostat był w poprzednim silniku-działał bez zarzutów
Czemu dwa razy rozerwało mi przwód wodny między głowicą a nagrzewnica w przeciągu kilkunastu minut i po przejechaniu kilku kilometrów?
[ Dodano: 14 Cze 2007 02:57 ]
Aha-płynu nie wywala ze zbiorniczka,uszczelka podobno nie-bo jak zapewniał mnie jeden z klubowiczy"że wszystko jest ok".Płyn (woda) jest czysta,oleju nie przybywa i jest w porządku.Sam juz nie wiem.Będę wdzięczny za każdy pomysł.
Terz pytania:
-czy przyczyną może być niesprawny korek zbiorniczka wyrównawczego?
-zamienione przewody do nagrzewnicy?
-zacinająca się pompa?
I jeszcze jedno pytanie-może laiczne-co to za "elektrozawór" na przewodzie wodnym między nagrzewnicą,pompą wody i w tym silniku zaślepiłem jeden z przewodów(w starym szedł do lewego broka bloku).Silnik jest po przesypaniu i z tego co wiem,poprzedni właściciel też go zmieniał.
Czemu dwa razy rozerwało mi przwód wodny między głowicą a nagrzewnica w przeciągu kilkunastu minut i po przejechaniu kilku kilometrów?

[ Dodano: 14 Cze 2007 02:57 ]
Aha-płynu nie wywala ze zbiorniczka,uszczelka podobno nie-bo jak zapewniał mnie jeden z klubowiczy"że wszystko jest ok".Płyn (woda) jest czysta,oleju nie przybywa i jest w porządku.Sam juz nie wiem.Będę wdzięczny za każdy pomysł.

może ta pompa wogóle nie pracuje ...mireko pisze: -zacinająca się pompa?

czekaj czekaj jaki elektrozawor tam nic nie ma ...
wiesz co chyba masz drugi termostacik na obiegu na nagrzewnicę
takie rozwiązanie było w golfach mk2, jeśli to to to weź zmień
i daj rurki na wprost do nagrzewnicy i nic tam nie zaślepiaj bo może
dlatego że zaślepiłes to ten termostat po nagrzaniu otwiera obieg na
nagrzewnicę ale płyn dalej iść nie może więc rozwala Ci węże
zrób fotkę tego ustrojstwa i wrzuć tutaj zobaczymy co to jest
[ Dodano: Czw Cze 14, 2007 08:44 ]
z tą uszczelką i że "woda" czysta i oleju nie przybywa to wcale tak być nie musimireko pisze:Aha-płynu nie wywala ze zbiorniczka,uszczelka podobno nie-bo jak zapewniał mnie jeden z klubowiczy"że wszystko jest ok".Płyn (woda) jest czysta,oleju nie przybywa i jest w porządku.Sam juz nie wiem.Będę wdzięczny za każdy pomysł.
że uszczeleczka jest OK
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Nie straszcie mnie z ta uszczelką....bo się załamie
Muszę popatrzeć na fotki innych silników-może faktycznie masz rację z tym "elektrozaworem".A może ktoś dysponuje fotkami silników 1.6TD?Byłbym wdzięczny.
[ Dodano: 14 Cze 2007 13:10 ]
Jakby co to taki mam zawór.Sorki za jakość fotek,ale to z telefonu.

[ Dodano: 14 Cze 2007 13:10 ]
Jakby co to taki mam zawór.Sorki za jakość fotek,ale to z telefonu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.